• hr
  • en
  • de
  • it

"Mala škola brodogradnje'' dolazi u Dubrovnik

StolArtova radionica "Mala škola brodogradnje", koja već četiri godine na različitim lokacijama diljem Jadrana podučava djecu kako sagraditi drveni brod, od 21. do 25. rujna, gostovat će na prostoru Porporele i, potpuno otvorena znatiželjnim prolaznicima, turistima koji i u ranu jesen uživaju u prekrasnom Dubrovniku, ali i onima koji imaju brodograditeljske ambicije, otkriti kako se izrađuje drvena jedrilica.
Osobitost je ove radionice u tome što pravi pravcati brod, nešto manjih dimenzija od onih kojima su isplovljavali dubrovački ribari i moreplovci, uz stručnu pomoć voditelja, vlastitim rukama izrađuju mali polaznici, ne stariji od 15 godina, kojima brodica, nakon što je porinu peti dan radionice, uz svečanu pjesmu klape Kaše, ostaje u trajnom vlasništvu.
Kako je Dubrovnik od 9. stoljeća grad s lukom i vlastitom mornaricom, a njegov gospodarski razvoj tradicionalno je vezan uz trgovinu morskim putem, ne čudi što se i danas mnogi gosti s Gradom prvi put susreću upravo s te, morske strane, uplovljavajući u jedan izdvojeni svijet, opasan impresivnim zidinama. A te su zidine oduvijek jamčile slobodu.
Nije, stoga, bilo teško odlučiti kako će mali Dubrovčani nazvati svoju jedrilicu. Ime će joj biti "Libertas", kao evokacija neuništive ideje slobode...
U ovom slučaju, mogli bismo reći, slobode kretanja. I slobode stvaranja.