• hr
  • en
  • de
  • it

´Lenac´ u minusu 28,8 milijuna kuna

Uprava Brodogradilišta »Viktor Lenca«, nažalost, nije uspjela zaustaviti negativne trendove s kojima su se prvi put suočili ove godine. Gubitak u poslovanju ne samo da nije zaustavljen već je u posljednjem tromjesječju utrostručen - pokazuje to izvješće o poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Više nije tajna, sada se zna da je ukupni gubitak »Lenca« s posljednjim danom rujna narastao na 28,8 milijuna kuna dok je koncem prvog polugodišta iznosio 9,3 milijuna kuna.
Ni predsjednik Nadzornog odbora »Lenca« Lenko Milin iz »Tankerske plovidbe«, ni predsjednik Uprave ovog brodogradilišta Robert Škifićnisu u svojim prvim reakcijama iskazali preveliku zabrinutost ovim negativnim pokazateljima. Škifić je priznao ono što je očito, a to je da se kriza ove godine »uvukla« i u škver u Martinšćici, ali da »Lenac« ima dovoljno rezervi da može preživjeti ovu situaciju, ali za koju je još uvijek teško pretpostaviti dokad će potrajati. U izvješću dostavljenom na Burzi spominje se, doduše, više pokazatelja koji upućuju da bi iduća godina trebala biti bolja za remontnu djelatnost, barem što se tiče kvantitete brodova koji će trebati u dok, premda se ne očekuje da će donijeti i neko značajnije povećanje cijena u remontu.  Radnički predstavnik u NO-u Miljenko Čikulin ne dijeli ovaj relativizirajući stav.
- Vrlo sam zabrinut ovim negativnim trendom koji nam se događa u poslovanju, a koji je sada, u posljednjem tromjesječju, kulminirao. Uprava i uži menadžment moraju biti svjesni ovog gubitka, koji nikako nije zanemariv, kao i svojih mogućnosti da dokažu ljudima zaposlenima u »Lencu« da su sposobni napraviti nužni zaokret. Nemaju puno vremena, konac godine je tu, pred vratima i upravo će o tome ovisiti sve daljnje odluke koje se, u slučaju lošeg scenarija, morati poduzeti. Kao radnički predstavnik reći ću i da smatram Upravu direktno odgovornom što nije provela do kraja restrukturiranje, reorganizaciju i novu sistematizaciju radnih mjesta u brodogradilištu, kazao je Čikulin.
A Uprava u svom izvješću očekuje da će do konca godine uspjeti djelomično smanjiti nastali gubitak ili ga barem zaustaviti, pri čemu će im glavno »oružje« biti mjere na rezanju svih nepotrebnih troškova te nešto bolji odnos prihoda i izravnih troškova na novougovorenim poslovima.  Loše vijesti iz Martinšćice u predstojećim bi danima i tjednu makar dojmovno trebalo popraviti najavljeno zaključivanje ugovora o gradnji jedne, plus još jedne u opciji plinske platforme za INAgip. S potvrdom da je »Lenac«, u partnerstvu s »Rosettijem«, dobio ovaj posao, očito, neće se izlaziti u javnost sve do samog potpisivanja ugovora. »Lencu« je ovo iznimno važan posao, tim više što se radi o djelatnosti u offshore-u u kojem se toliko ne osjećaju posljedice krize. Nismo uspjeli doznati kolika je, u konačnici, vrijednost ovog posla, no zato ćemo spomenuti da u njegovu realizaciju škver iz Martinšćice ulazi preko zajedničke, »joint venture« tvrtke koja je, zajedno s hrvatskom podružnicom Rosettija u Rijeci, osnovana u veljači ove godine s vlasničkim udjelom u omjeru 50:50.

Prepolovljeni remonti
Drastičan pad koji se »Lencu« događa u remontnoj djelatnosti najbolje oslikava činjenica da su prihodi od remonta u prvih devet mjeseci bili dvostruko manji u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni poslovni prihodi u prvih devet mjeseci iz osnovnih djelatnosti iznosili su 181,7 milijuna kuna. Pritom su samo dva posla, a radilo se preinaci »Sampson« te ugradnja uređaja za pročišćavanje ispušnih plinova na jednom drugom brodu donijeli 11, 8 milijuna eura.

Izvor: www.glasistre.hr