• hr
  • en
  • de
  • it

´Krčanka´ ide u staro željezo za 18.000 eura

Za samo 140.000 kuna neki od trgovaca starim željezom mogao bi se domoći trajekta "Krčanka" čiju je prodaju, doduše bez glavnih i pomoćnih strojeva, te plovidbenih svjedodžbi, proteklih dana oglasila "Jadrolinija". Brod izgrađen 1970. godine u tadašnjem Titovu brodogradilištu u Kraljevici našao se na kraju svoje jadranske marete, upravo kao što smo i najavljivali krajem protekle godine kada je prevezao posljednje putnike i vozila na liniji između Žirja, Kaprija i Šibenika.
Veteran bijele flote, koji je mogao ukrcati 200 osoba i tridesetak vozila, čvrsto je privezan na mjestu gdje je i prvi put dotakao more, uz operativnu obalu stečajem poharanog škvera u Kraljevici, a tamo će, očito, dočekati i novog vlasnika čije bi ime moglo biti poznato 26. ožujka, kada je u sjedištu nacionalnog putničkog brodara zakazano otvaranje ponuda potencijalnih kupaca.
Tada ćemo doznati tko je iskazao interes za preuzimanje trajekta koji bi kao "sekundarna sirovina" mogao isplatiti sam sebe i troškove tegljenja do posljednjeg odredišta budući da su strojevi iz "Krčanke", kako se može neslužbeno čuti, preseljeni na brod-blizanac "Šoltanku".
Prodaja vremešnog broda dio je višegodišnjih "Jadrolinijinih" poslovnih planova koji su povezani s izgradnjom četiri trajekta u pulskom "Uljaniku" koji su već do ljeta trebali zaploviti na linijama prema dalmatinskim i kvarnerskim otocima. No, budući da u tom "sektoru" sve baš i ne ide po planu, u Upravi državne kompanije odlučili su zadržati postojeću flotu kako bi tijekom predstojeće ljetne sezone mogli izdržati najavljeni turistički "udar" prema škojima.
Premda "Krčanka" više neće zaploviti prema nijednom portu na našim otocima priča o tom trajektu, jednoj od četiriju "škovacera" ili "papuča" izgrađenih u Kraljevici, vrijedna je spomena. Upravo je taj brod bio drugi u seriji od četiri novogradnje-"otočanke" koje su za "Jadroliniju" građeni od 1969. do 1971. godine na temelju iskustava s brodovima sličnih značajki koji su u drugoj polovici 60-ih nabavljani u Grčkoj.
S navoza u Kraljevici prva je skliznula "Pelješčanka", još 1969. godine, a potom i "Krčanka". To su trajekti dugi 48 metara i široki devet metara, koji su tada, ali i danas imali svoju svrhu zbog sposobnosti privezivanja i iskrcaja vozila i putnika u malim otočnim lukama. Spomenuta karakteristika zadržala je "otočanke" na popisu "Jadrolinijinih" brodova sve do aktualnih vremena premda se, unatoč lijepim uspomenama koje neke od njih nose u srcima putnika i ljubitelja brodova, već odavno teško nose sa suvremenim zahtjevima povezivanja otoka s priobalnim lukama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr