• hr
  • en
  • de
  • it

´Ivan Kamber´po ure brži od ´Sv. Mihovila´

Dok su mornarima Obalne straže i Hrvatske ratne mornarice novi brodovi sanak pusti, u splitskoj Pomorskoj policiji nove brodove ne sanjaju. Oni, naime, njima plove po plavoj pučini Jadrana, i to neštedimice.

Prije nego što će se zaploviti prema Visu, na višednevnu ophodnju u nadzor modre hrvatske granice, posjetili smo novi brod iz flote splitske Pomorske policije. Riječ je o najsuvremenijem ophodnom brodu istočne strane Jadrana koji nosi ime "Ivan Kamber". Plovilo vrijedno oko 3,5 milijuna eura izgrađeno je u dalekoj Estoniji, u malom specijaliziranom brodogradilištu "Baltic workboats". Brod je većim dijelom financiran novcem EU-a.
Na brodu dugom 28 metara dočekao nas je njegov zapovjednik Petar Jurko, inače sa svojih 39 godina najmlađi zapovjednik jednog policijskog broda.
- Brod je odličan. Kad je stanje mora 4, dakle valovi visine od 1,5 do 2,5 metara, bez problema plovimo brzinom od 27 čvorova. Do Visa nam treba sat i 15 minuta, a brodom "Sveti Mihovil" trebalo nam je sat i 45 minuta plovidbe. Od Visa do Palagruže doplovimo za samo sat vremena - kaže nam zapovjednik Jurko dok stojimo na prostranom zapovjednome mostu novog "patrolca".
Iz prostranog zapovjednog mosta vidljivost je odlična. Dominiraju tri velika, udobna kožnata avionska sjedala. Ispred ergonomskih sjedala smješteni su elektronički uređaji, sklopovi, prekidači, ekrani navigacijskog i pretraživačkog radara, uz veliki ekran ECDIS-a, računalnog sustava koji integrira radarsku sliku i elektroničke navigacijske karte.
Sjedalo u sredini, za kormilom, naravno, rezervirano je za zapovjednika. U lijevom naslonu zapovjednikova sjedala nalazi se mali joystick za autopilota, a na desnom naslonu miš za upravljanje sustavom ECDIS.
- Brod je vrlo komforan. Imamo dva salona, pet kabina, kuhinju, urede, nekoliko sanitarnih čvorova, tuš-kabine, fly-bridge, krmenu dizalicu, brzi gumenjak... Brod pogone dva MTU-ova motora, svaki po 1220 kW-a ili svaki snage od 1600 konja. Ovaj brod pri brzini od 27 čvorova troši jednako goriva koliko, primjerice, naš drugi ophodni brod "Sveti Mihovil" pri brzini od 17 čvorova - nabraja nam zanimljive brodske detalje zapovjednik Jurko, koji je, valja navesti, magistrirao na splitskom Pomorskom fakultetu. Brod je u službu primljen prije dva mjeseca i tek čeka svoje vatreno krštenje.
- U završnim fazama opremanja broda naša je posada otputovala u Estoniju na sedmodnevnu obuku. I dok smo bili u Estoniji, u tom su brodogradilištu isporučili brodove koje je naručila švedska obalna straža. Dakle, jasno je o kakvom je jakom brodogradilištu riječ - kaže Jurko. Na prinovu u floti ponosan je i Žarko Smajić, načelnik Postaje pomorske policije Split.
- Uvjeren sam da bi i kolege iz Obalne straže rado poželjeli ovakav brod. Za dvije godine, kada, prema Vladinim planovima, stupi na snagu schengenski režim nadzora vanjske granice, bit ćemo spremni. Spremni smo već sada. Ovim smo brodom zaokružili naše potrebe za nadzorom dijela mora koje spada pod PU splitsko-dalmatinsku - kaže načelnik Smajić, otkrivši nam da nautičarima i ribarima dobro poznati ophodni brod splitske Pomorske policije "Sveti Mihovil" nakon remonta ide u PU dubrovačko-neretvansku, gdje će nadzirati južne morske granice.

Ime
Novi policijski brod dobio je ime u čast i spomen na Ivana Kambera, mladog policajca i branitelja koji je 25. kolovoza 1991. stradao u Domovinskom ratu, a imao je samo 22 godine.

Brojke
- 28 metara dužine
- 5,7 metara širine
- 800 nautičkih milja radijus plovidbe pri brzini od 28 čvorova
- 2 motora snage 1220 kW, certificirani za minimalno 3000 radnih sati godišnje

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr