• hr
  • en
  • de
  • it

"Franko" se raspao čekajući da se sudovi dogovore

Zbog ovršnog postupka koji je po sudovima čekao provedbu od 2009. godine, Nedjeljka Biloš nije uspjela naplatiti zajam od 20 tisuća eura dan privatnom brodaru 2006., što je osigurala javnobilježničkom ispravom i stavljanjem prava zaloga na vlasnikov motorni brod "Franko". Dok su sudovi odugovlačili staviti "Franka" na javnu dražbu, kako bi proveli ovrhu odobrenu 2009., plovilo se potpuno rasušilo, raspalo, a i opljačkano je.
Nekadašnja tržišna vrijednost veća od 100 tisuća eura spala je na 33 tisuće kuna, za koliko se nekadašnji drveni ljepotan "Franko" prodavao na dražbi 2013. godine. Kada ga je sud konačno stavio na licitaciju 5. prosinca 2013., s vrijednošću od 66 tisuća kuna, te drugi put 8. siječnja 2014., s cijenom od 33 tisuće kuna, brod više nitko nije htio, jer takav odrpan nikome ne može služiti. Općinski sud u Splitu 8. siječnja 2014. donosi rješenje o obustavi ovrhe! Ukida se hipoteka na "Franka" u glavnoj knjizi upisnika trgovačkih brodova Lučke kapetanije Split, odlučio je sud!

Put u Njemačku
Razočarana u hrvatsko pravosuđe, namučena od sudskih tužbi, žalbi, odbijenica i čekanja, zadužena do grla - eure je posudila od sestre kako bi pomogla vlasniku broda pok. Jakovu Duranu i njegovu sinu Berislavu iz Splita kad su se našli u nevolji - dala je otkaz u "Tisku" i dok ovaj tekst pišemo, putuje trbuhom za kruhom u Njemačku!
- Kći Evelin mi je ljeti kao studentica radila na izletničkom brodu "Franko" u vlasništvu sada pokojnog Jakova Durana. Vozio je turiste iz Makarske na izlete. Razbolio se, a sina Berislava mu je stisnuo kamatar N. H. kod kojeg je posudio nešto novca. Svaki dan bi čekao da se brod vrati s izleta i uzimao im inkas. Na kraju ljeta im je trebao "sjesti" na brod, Jakovljev sin je već dao kamataru za zalog. Onda mi je njegov otac Jakov došao plačući moliti me da mu kod moje sestre posudim 20 tisuća eura jer ja kao samohrana majka i prodavačica na kiosku Slobodne Dalmacije nisam imala. Tako ja izmolim kod sestre, koja živi u Njemačkoj, novac, a kod javnog bilježnika s Duranom ocem i sinom načinim ugovor o zajmu.
Ni kune kamata mu nismo zaračunale, to je bio samo čin pomoći čovjeku u nevolji. U ugovoru stoji da će novac vratiti 11. travnja 2008., a radi osiguranja vraćanja zajma meni se dopušta založno pravo na motorni brod "Franko". Jakov je već tada obolio od raka. Pojavili su se kupci za "Franka", davali su više od 100 tisuća eura. Kada je došlo ljeto 2009., a novac mi nisu vraćali, otišla sam do Jakova i molila ga da brod proda, meni vrati dug, a također da podmiri sinovljev.
S ostatkom novca neka plati sebi alternativno liječenje, govorila sam mu. Međutim, uzvratio je da je 100 tisuća eura za takav motorni brod malo jer vrijedi najmanje 150 tisuća eura. Rekla sam mu da ću mu sjesti ovrhom na brod koji se ionako bez moga znanja nije mogao prodati. Kada sam aktivirala hipoteku, brod je odvezen u škver u Sumartin. Imao je kupca, a i ja sam jednoga našla. "Franko" je sada bio u rukama suda, koji ama baš ništa nije tri godine pokrenuo. Brod se u međuvremenu raspao. Jakov je umro, a sin Berislav se ukrcao na brod "Jadroplova" - kazala nam je Nedjeljka Biloš.

Aktiviranje ovrhe
Od 2009. godine, kad je Općinskom sudu u Splitu podnijela zahtjev za aktiviranje ovrhe, počela je za nju duga kalvarija s hrvatskim pravosuđem koje se nije moglo dogovoriti tko je nadležan za pomorske pokretnine. Slala je niz požurnica, molila za pomoć predsjednike sudova i ministre. Bezuspješno. Angažirala je odvjetnika, dodatno sve to plaćala. Za rješenje o ovrsi, primjerice, platila je 4880 kuna Općinskom sudu u Splitu, kojemu je prijedlog za ovrhu upućen 25. veljače 2009. godine.
Onda su se sudovi međusobno dopisivali i jedan na drugog prebacivali nadležnost. Općinski sud u Splitu tek je u travnju 2010. ovrhu proslijedio Općinskom sudu u Supetru, a ovaj odgovara da općinski sudovi nisu nadležni za pomorske sporove, nego Trgovački sud, koji u lipnju 2010. zbog nenadležnosti vraća ovršni predmet Općinskom sudu u Splitu pozivajući se na Pomorski zakonik.
Sudski vještak ipak 2012. za Općinski sud u Splitu vrši procjenu "Franka" i određuje mu vrijednost od 100 tisuća kuna, jer je iz broda u škveru iščupano sve što je imalo vrijedilo. Općinski sud u Splitu ipak 2013. prihvaća predmet, provodi dva puta licitaciju, da bi 8. siječnja ove godine ovrhu proglasio bezuspješnom i ukinuo je. Tko je bio nadležan osigurati brod dok je pod sudskom ovrhom i tko je odgovoran što je brod opljačkan i propao, pitanje je koje najviše muči Nedjeljku Biloš, a na koje će morati dati odgovor RH na temelju tužbe koju se sprema podnijeti njezin odvjetnik.
Nedjeljka Biloš pokušala se u ljeto 2011. naplatiti iz primanja Berislava Durana i poduzela je sve raspoložive pravne radnje, a onda je zapelo na adresi: sud je njoj naložio da pronađe i dostavi Berislavovu adresu. Stan na prijavljenoj adresi Put Skalica 47 u Splitu je zatvoren, utvrdila je policija. Sudski pozivi mu nisu mogli biti uručeni na toj adresi ni u ožujku 2013. jer je u njegovu stanu zatečen rođak, a ne Berislav. Rekao je da Berislav plovi, ukrcan je na jednom brodu "Jadroplova". Nedjeljki Biloš nije jasno kako sud ne može "sjesti" ovrhom na njegovu plaću. Pogotovo u usporedbi sa svim drugim ovrhama koje se događaju hrvatskim građanima!
Žalila se na duljinu provedbi sudskih radnji Županijskom sudu u Splitu, koji je odbio njezin zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Račun
Berislav Duran ne vodi brigu o brodu u sumartinskom škveru pa je račun osnovnih troškova za držanje broda od "Brodoremonta Sumartin", u iznosu od 62 tisuće kuna, dobila Nedjeljka Biloš.

Procjena
Motorni brod "Franko" vodi se u Upisniku pomorskih trgovačkih brodova Lučke kapetanije Split. Bruto tonaža mu je 42 tone, neto tonaža 25 tona, dužine 20,5 metara. Izgrađen je u Korčuli. Sud ga je dva puta stavio na dražbu; prvi put 5. prosinca 2013. za 66.666,67 kuna, a na drugoj dražbi iste godine za 33.333,33 kune. Sudski vještak procijenio mu je 27. lipnja 2012. vrijednost od 100 tisuća kuna jer je do tada već bio opljačkan. 

Požar
Mediji su 2. srpnja 2009. javili kako se u 16 sati brod "Franko" zapalio blizu Vruje. Požar je izbio u strojarnici, a na njemu se nalazio vlasnik Jakov Duran i sin mu Berislav, koji su požar u strojarnici uspjeli ugasiti. Otegljen je u Mimice.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr