• hr
  • en
  • de
  • it

'Brodosplit' će graditi pet brodova za 50 milijuna eura

Od svih apstraktnih govorancija NATO-ovih generala i admirala na "NATO industrijskom forumu" u hotelu "Le Meridien-Lav" jedino je po pitanju vojne industrije konkretan bio hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović: posao obnove hrvatske ratne flote dobio je "Brodosplit".
- Za desetak dana potpisat ćemo u splitskom brodogradilištu ugovor o izgradnji 5 ophodnih brodova ukupno vrijednih oko 50 milijuna eura. Natječaj smo konačno zaključili i "Brodosplitova" ponuda bila je najjeftinija. Iduće godine očekujem prvi brod sa naših navoza i ne sumnjam da će splitski škverani dobro odraditi flotni program.
Na koncu, ako naša Ratna mornarica i Obalna straža nemaju brod koji je domaći brod, onda teško takav proizvod možemo prodati i na svjetskom tržištu - kazao je ministar obrane Kotromanović, izrazivši uvjerenje kako će škverski ophodni brodovi, kao hrvatski proizvod, privući zanimanje i drugih zemalja.
Nakon višegodišnjeg čekanja i raznih političko-birokratskih "peripetija" koje su dovele do toga da Albanci i Slovenci danas imaju suvremenije patrolne brodove negoli Hrvati, konačno ćemo dobiti suvremene brodove.
S ovim ugovorom splitska brodogradnja stječe nove referencije i vraća se u nišu ratne brodogradnje.
Postavlja se pitanje koliko će vremena splitskom škveru trebati za izgradnju prvog broda do primopredaje, odnosno koliko treba vremena za gradnju i predaju HRM-u svih pet obalnih ophodnih brodova, svaki dužine 42 metra.
Prema tvrdnjama upućenih inženjera brodogradnje koji su radili na vojnim plovilima u "Brodogradilištu specijalnih objekata", za izgradnju prototipa, uz opremanje naoružanjem i pratećim uređajima, škveranima će do primopredaje broda mornarici trebati najviše 12 mjeseci rada. To razdoblje uključuje i obradu tzv. crne metalurgije, odnosno limova.
Nakon što se stekne iskustvo na prvom brodu i riješe dječje bolesti koje prate svaku izgradnju prototipa, proces izgradnje preostalih "patrolaca" trebao bi ići brže. Prema stručnim procjenama, za izgradnju svakog sljedećeg broda i opremanje bit će potrebno najviše 10 mjeseci rada.
Specijalni objekti.
S obzirom na to da je u jednoj godini planirana isporuka dvaju brodova, bile bi to ukupno četiri godine punih ruku posla za škversko "Brodogradilište specijalnih objekata", odnosno do kraja 2018. godine.
Obalni ophodni brodovi gradit će se po projektu "Brodarskog instituta", koji je MORH platio pet milijuna kuna. Posao izgradnje brodova vrijedan je više od 350 milijuna kuna ili 10 milijuna eura po brodu.

SVE O NOVOM BRODU
43 metra dužine
28 čvorova - maksimalna trajna brzina
1000 milja - doplov uz brzinu od 15 čvorova
30 milimetara - pramčani top
12,7 milimetara - kalibar dviju pramčanih strojnica

Minopolagač iz 1995.
Zadnji vojni brod koji je građen na "Brodosplitovim" navozima bio je desantni minopolagač "Krka" porinut 1995. godine. Od tada je prošlo gotovo 20 godina i jednako toliko "Brodosplit" nije imao doticaja s vojnom brodogradnjom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr