• hr
  • en
  • de
  • it

´Brestova´ plovi između Lopara i Valbiske

Službeno Linijska nacionalna plovidba ima prijavljen zamjenski brod, a to je trajekt »Moli«, koji je trenutno također zaposlen, jer plovi na liniji prema otoku Korčuli između Drivenika i Dominča.

Zbog kvara na stroju trajekta »Nosač« Linijske nacionalne plovidbe iz Splita, u utorak je došlo do manjeg poremećaja u održavanju trajektne linije Lopar-Valbiska, koja povezuje otoke Rab i Krk. Nakon što je ustanovljeno da se kvar ne može u kratkom roku otkloniti održavanje linije je preuzeo Jadrolinijin brod »Brestova«, koji će najmanje do petka ploviti između Lopara i Valbiske, a moguće je i tijekom vikenda ukoliko ne bude otklonjen kvar na »Nosaču«. Glasnogovornik Agencije Marijan Žuvić kazao je kako je Linijskoj nacionalnoj plovidbi odobreno da angažira trajekt Jadrolinije. Na pitanje nije li propisana obveza o posjedovanju zamjenskog broda Žuvić je kazao samo kako je odobren angažman »Brestove«, kao i da nema nikakvih problema sa održavanjem linije.
Zanimljivo je napomenuti kako službeno LNP doista ima prijavljen zamjenski brod, a to je trajekt »Moli«, koji je trenutno također zaposlen, jer plovi na liniji prema otoku Korčuli između Drivenika i Dominča. Stoga i nije bilo moguće angažirati zamjenski brod, pa se u pomoć zvala Jadrolinija. Sve to ne bi bilo posebno sporno, jer se kvarovi na brodovima uvijek mogu dogoditi, ali i ovaj primjer pokazuje da sustav koncesioniranja linija ima ozbiljnih nedostataka, prije svega zbog toga što nema dovoljno kompanija, koje nude kvalitetnu i sigurnu uslugu.
Inače, trajekt »Nosač« izgrađen je u Norveškoj, star je 37 godina, a u Hrvatskoj je počeo ploviti u siječnju 2008. godine. Svega desetak dana nakon prve plovidbe došlo je do urušavanja rive u Loparu, koja je dijelom bila prouzročena zbog nepodesnih tehničkih karakteristika ovog broda za obalu u Loparu.

Izvor: www.novilist.hr