• hr
  • en
  • de
  • it

"Blue Line": zbog pogodovanja SNAV-u obustavljamo plovidbu za Anconu

Zbog pogodovanja talijanskom brodaru SNAV, te diskriminacije „Blue linea" koji, usprkos iskusnim hrvatskim kapetanima, mora godišnje splitskim peljarima plaćati 200 tisuća eura, „Blue Line" od 1. travnja iduće godine mogao bi po prvi puta Split i Anconu povezivati samo s jednim brodom, umjesto s dva kao dosad.
Podsjetimo, ovaj brodar osim „Regine della pace" u floti ima i brod „Dalmatia". Poruke su to sa konferencije za novinare koju je na feribotu „Regina della pace" održao Henry Jorgensen, suvlasnik i generalni direktor panamske brodarske kompanije "Blue Line International".
- Od 1. siječnja do 1. travnja 2014. godine obustavit ćemo plovidbu usprkos praksi da plovimo cijelu godinu. Nakon 1. travnja veliki su izgledi da ćemo ploviti samo s jednim brodom i ploviti samo nekoliko frekventnijih mjeseci. Talijanska tvrtka koja je nedavno ušla u povezivanje Splita i Ancone (SNAV s velikim feribotom „Adriatico", umjesto s prijašnjim brzim katamaranom „Croazia jet", op. a.) ne mora plaćati peljara.
- Usto, plove samo u periodu kada ima prometa. Nadalje, njihovi kapetani nemaju ni blizu iskustva uplova u splitsku luku kao naši kapetani koji već 20 godina plove između Splita i Ancone - kazao je Jorgensen, direktor „Blue linea".
Iz ove brodarske tvrtke obratili su se i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da se problem riješi. No, kako je naveo Jorgensen, dobre volje nije bilo.
- Rečeno nam je da je peljarenje obvezno zbog sigurnosti plovidbe. No, istodobno, talijanski brodar s brodom čiji kapetani nemaju iskustva na liniji Split-Ancona ne mora plaćati pilota samo zato što je registriran u EU. Dakle, vidljivo je da nije riječ o sigurnosti plovidbe. Od svih brodara koji plove između Splita i Ancone samo „Blue line" mora plaćati peljare - kazao je Jorgensen ponovivši kako iskustvo kapetana broda koji ulazi u Split mora biti najvažniji kriterij za (ne)primjenu peljara.
Inače, u prvih osam mjeseci ove godine „Blue Line" je od 205.284 putnika koji su na međunarodnim putovanjima prošli kroz splitsku luku, prevezao gotovo polovicu, preciznije njih 102.057, dok ostatak otpada na ostale brodare.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr