• hr
  • en
  • de
  • it

' Piana´ ide na završne testove pred isporuku

Ponos "Brodosplita" vrijedan 1,1 milijardu kuna, putnički ro-pax "Piana", izgrađen za francuskog brodara "Le Meridionale", vratio se s pokusne vožnje srednjodalmatinskim akvatorijem.
Nakon što je prilikom ove testne vožnje brod u maritimnim uvjetima dokazao da su svi tehnički parametri (alarmi i dijagnostika brojnih sustava) u funkciji, sad slijede završna ispitivanja plovnih sposobnosti, odnosno još jedna pokusna vožnja prije čina isporuke. Do kraja listopada francuski brodar preuzet će svoju prinovu.
Kako smo već pisali, javljao se problem pregrijavanja elektromotora ventilatora koji većim količinama svježeg zraka moraju opskrbljivati garažne i putničke prostore, te problem s "neuštimanom" automatikom glavnih motora. S obzirom na složenost projekta, kažu nam inženjeri s "Piane", bile su to očekivane teškoće. Čak nije bilo ni stradalih radnika, kao što je slučaj u drugim svjetskim brodogradilištima kada su u pitanju ovakvi brodovi.

Treba reći i to da su 2008. godine, kada se sklapao ugovor o izgradnji "Piane", pojedini članovi tadašnjeg Nadzornog odbora brodogradilišta bili mišljenja kako su rokovi isporuke broda preoptimistično postavljeni. Podsjetimo: 26. lipnja 2008. sklopljen je ugovor, u listopadu iste godine ugovor potvrđuje NO škvera i francuskog naručitelja, obrada čelika započinje u lipnju 2009., a rok isporuke bio je određen već za ožujak 2011.
Dakle, u roku od dvije godine škverani su morali izgraditi sofisticirani 180 metara dugi putnički brod kao što je "Piana". Rokovi isporuke, od trenutka stupanja ugovora na snagu do čina isporuke, isti su kao i kod, primjerice, jednog škverskog tankera, daleko jednostavnijeg broda negoli je "Piana".

Zanimljivo je da je "Piana" ugovorena samo dva mjeseca prije nego što će globalna ekonomska kriza potpuno srušiti cijene na brodarskom tržištu. "Piana" je ugovorena je za 150 milijuna eura, a da je ugovorena nakon sloma tržišta, vrijedila bi čak upola manje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

 

 


Penali neće biti visoki


Francuzi su u ožujku ove godine produžili rok za isporuku do listopada. Što se tiče visine penala, kao i ukupnim financijskim rezultatima očekivane zarade na ‘Piani', u Upravi ‘Brodosplita' kažu nam kako će brojke objaviti nakon primopredaje. Neslužbeno doznajemo, s obzirom na veliku ugovorenu vrijednost broda od 1,1 milijardu kuna, penali, koji se inače računaju po danu kašnjenja, ne bi trebali biti visoki.