• hr
  • en
  • de
  • it

‘Pacific Tramp’ u Italiji za 18 milijuna USD?

Europskim, a time i hrvatskim pomorskim krugovima "zavrtjela" se informacija da je jedan talijanski brodar kupio brod "Pacific Tramp", nosivosti 33.200 tona, kojim od izgradnje 2011. godine upravlja kompanija "Korkyra Shipping" iz Korčule.
Premda za transakciju vrijednu 18 milijuna dolara nema službene potvrde, neslužbeni izvori tvrde da bi se primopredaja broda novom vlasniku trebala obaviti u Singapuru gdje se brod trenutačno nalazi.

Blizanci s kineskih navoza
Idućih dana i tjedana tako bi trebalo biti poznato je li se smanjila flota kojim upravlja "Korkyra" ili je tek riječ o špekulaciji koja će dobiti naknadnu potvrdu.
"Pacific Tramp" izgrađen je prije tri godine u kineskom Nantongu kao drugi u seriji nakon "Atlantic Trampa" koji se također nalazi u menadžmentu korčulanske kompanije. Riječ je o brodu za prijevoz sipkih tereta, dugom 180 metara i širokom 28 metara, koji je često bio angažiran na prijevozu "slatkih" sirovina iz Afrike i Azije prema europskim lukama i tvornicama.
Pokreće ga "Wartsilin" stroj snage 8730 kilovata koji omogućava razvijanje operativne brzine od 14 čvorova. Sve ključne svjedodžbe "Pacific Trampa" važe još dvije godine što bi mogao biti dodatni argument za (potencijalne) nove vlasnike da se odluče taj solidan brod uvrstiti u svoju flotu.
Istodobno "Atlantic Tramp", brod blizanac "Pacific Trampa", još je na popravku u Amsterdamu nakon sudara s brodom "Bulk Costa Rica" koji se dogodio na uskršnje jutro u Sjevernome moru, na 50-ak kilometara od nizozemske obale.
Budući da su na oplati broda i zapovjednom mostu nastala oštećenja, bilo je potrebno ponovno dovesti brod u optimalnu "kondiciju".
Povratak "Atlantic Trampa" na pomorsko tržište bit će dodatni impuls za poslovanje njegovih vlasnika, ali i "Korkyra Shippinga", brodara koji ima važnu ulogu na aktualnoj hrvatskoj pomorskoj sceni.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr