• hr
  • en
  • de
  • it

‘Ne smijemo tjerati turiste zbog nekoliko izgrednika’

Svako naše malo misto svoj škandal ima. I naravno, uvijek je vezan za domaće i furešte. Ovako to nekako ide: prvo naši žale kako gostiju nema pa nema, a kad ovi konačno dođu - eto, vraga - smetaju im, jer, vele, pjevaju, viču, galame i pijanče po cijelu noć. U Komiži, recimo, za takvo što optužuju sudionike već nadaleko poznatog "Yacht weeka", dapače, pripremili su peticiju koju će uručiti gradonačelnici Tonki Ivčević, a kojom traže da se konačno uvede red u mjesto, a kako bi opet imali mir i spokoj, spavali ko usred ciče zime.
Potpisnici peticije predstavljaju se kao ljudi što se profesionalno bave turizmom i ne pripadaju niti jednoj stranci. "Peticija je pokazala da su građani već umorni od besplodnog stranačkog nadmetanja, i da je došlo vrijeme u kojem moraju kroz dijalog i diskusiju početi odlučivati o vlastitoj sudbini i sudbini svoje djece", pišu ogorčeni Komižani od kojih su većina privatni iznajmljivači.

Što na sve veli gradonačelnica Ivčević?
- Kao gradonačelnica učinila sam sve da se "Yacht week" u Komiži odvija u skladu s javnim redom i mirom. Imala sam sastanak na tu temu s organizatorima tih čarterskih tura po otocima i oko njih, te s predstavnicima policije i građana. Dogovoreno je da skiperi obavijeste goste o pravilima ponašanja u gradu, kao i to da ih zaštitari odvedu do diskoteke kako ne bi bilo nikakvih problema. Slušajte, uvijek se može naći pojedinac čije je ponašanje neprimjereno, koji galami noću i remeti tako javni red i mir, ali na policiji je da u tom slučaju intervenira - kaže gradonačelnica.
Riječ je mahom o mladim Amerikancima, koji Komižu, prema dogovorenom rasporedu, obilaze svakog ponedjelja i utorka. Radi se o gostima visoke platežne moći od kojih otok Vis sigurno ima koristi. Stoga se nije čuditi ako na peticiju protiv "Yacht weeka" stigne i protupeticija.
- A, čini mi se da bi je moglo potpisati puno više ljudi. Mnogi me Komižani zaustavljaju i vele mi da ne bi smjeli tjerati goste zbog par turista koji su mjestom prošetali polugoli ili su noću na jedrilicama glasnije pustili muziku. Sezona je u punom jeku, zna se dogoditi da je skoro više gostiju na brodovima oko Visa nego nas na kopnu, ali mislim da se ne radi o ničemu strašnome i da se može naći zajednički jezik s organizatorima kad je u pitanju red i mir u mjestu - jasna je Ivčević, kojoj je jučer uručena peticija bukom i neredom ozlojeđenih Komižana.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr