• hr
  • en
  • de
  • it

‘Moćni Ameri’ u Hrvatsku ušli preko Trajektne luke Split

Gotovo neprimjetno u domaćoj javnosti prošla je vijest da je prije nekoliko dana u Hrvatsku, preko Trajektne luke Split, ušla moćna i u svijetu priznata tvrtka "ABS QE Certification" (članica ABS grupe). Kako nam pojašnjava kapetan Tonči Tokić, zamjenik direktora Trajektne Luke Split i jedan od glavnih "krivaca" za dolazak američke tvrtke, "ABS predstavlja ukupan zbroj vrijednosti, primjerice, u poslovima pomorstva, građevinarstva, industrije, projektiranja, znanosti... itd. izraženih u svjetskim standardima poslovanja prepoznatim u poslovnim krugovima".
- Većina svjetskih korporacija u poslovanju koristi upravo mjerila i standarde koje ova firma zastupa, nudeći svima jednake mogućnosti pri komunikaciji i njihovoj uspostavi. Certifikati koje izdaje ABS nisu ništa različiti od drugih, jer sam dokument ne čini razliku. Vrijednosti ABS-a su u organizaciji, komunikaciji, ustroju poslovnih mogućnosti i prepoznatljivosti u segmentu projekata i investicija.
Američki investitori koji žele ući i ulagati u ovaj prostor imaju certificiranu tvrtku s kojom rade po čitavom svijetu, a sada je i Hrvatska postala dio toga. Dakle, investitori dobivaju izravno jamstvo, oslonac partnera i posrednika u zapošljavanju po novim investicijama na prostoru čitave regije. Isto tako tvrtka postaje svojevrstan hrvatsko-diplomatsko-gospodarski promotor za prostor čitavog Mediterana - kazuje ovaj Splićanin sa zavidnim menadžerskim 28-godišnjim iskustvom rada u Kanadi, Americi, Trinidadu i Tobagu, Čileu, Ukrajini, Argentini i Brazilu.
Dodaje Tokić i kako je legalni predstavnik ABS QE u Hrvatskoj tvrtka "Excellence" d.o.o. sa sjedištem u Splitu. - Dolaskom u Trajektnu luku Split nastojali smo osmisliti i provesti novu strategiju u poslovnoj politici tvrtke. Htjeli smo naći način kako unaprijediti pomorsku tradiciju prostora i naroda u kojemu djeluje Trajektna luka Split, te potporom međunarodnih potencijala poduprijeti novi gospodarski zamah u pomorskom poslovanju. Dosadašnje poslovanje u tom i sličnim djelatnostima u prostoru u kojemu boravimo u proteklim godinama u izvjesnoj je stagnaciji.
Trebalo je pronaći mogućnost i prepoznatljivost koji će dati jedan novi moment. Upravo ulazak ovako moćne certifikacijske kuće otvara mogućnosti da se stanje poboljša. Nemojte zaboraviti da na ovakav način i kao zemlja postajemo prepoznati kao sigurnosno stabilan prostor, a što je naš poticaj ne samo kao zemlje članice NATO-a, već i zbog skorog ulaska u EU.
Kako tvrtka "Excellece" d.o.o. ima ekskluzivne ovlasti poslovanja za prostor svih zemalja okružja (ex-Jugoslavije), postajemo i svojevrstan promicatelj i hrvatske vanjske politike kao zemlje predvodnice u regiji, a što je upravo ono kako Europa i gleda na sadašnju i buduću ulogu Hrvatske na ovim prostorima - rekao nam je kapetan Tokić pojašnjavajući što to znači kad netko ima certifikat ABS-a.
- "ABS Quality Evaluations" svjetski je lider u sustavu upravljanja kvalitetom certifikata i obuku u svim industrijama i sektorima diljem svijeta. Naš nezavisni, third-party sistem procjene pomoći omogućuje klijentima da smanje rizik te poboljšaju operativne učinkovitosti u svrhu povećanje profita. Integrirani sustav za upravljanje može organizirati procese, dok smanjuje dokumentaciju. ABS QE ulaže iskustvo u svim industrijama u certificiranju procesa te pomaže razviti odgovarajući sustav za izgradnju sustava upravljanja kvalitetom.
Jedan od najvećih svjetskih certifikacijskih tijela kvalitete, sigurnosti i sustava upravljanja okolišem, ABS QE ima sposobnost potvrditi standarde tvrtkama svih vrsta i veličina širom svijeta u normi ISO 27001 i ISO 28000; SA 8000; TS 16949 standarda. Kada strani partner, na primjer, u New Yorku, upiše ime tvrtke koja se bavi segmentom njegova interesa (pomorstvo, građevinarstvo, drvna industrija...), a koja je u lancu po navedenom certifikatu, on dobiva i potencijalnog partnera na području naše regije.
Od Vlade očekujemo da ćemo biti prepoznati te da ćemo dobiti izravnu potporu nadležnih tijela, jer upravo ovo što radimo u skladu je s proklamiranom politikom trenutačne vlasti. I na kraju, možete se osjećati ponosnim kada na ovakav način postanete dio američkog sustava kvalitete i tradicije - zaključuje kapetan Tokić.


Prvi kontakti s regijom
•• Kako je Trajektna luka Split prva u regiji koja se certificirala po ABS standardu te time postala dio međunarodne obitelji u predmetnoj branši, i poslovni partneri su svoj prvi kontakt s regijom imali upravo ovdje u Splitu. Norme i standardi, iako su bili zahtjevni, ispunjeni su, a kroz sam postupak međunarodni partner stekao je uvid u gospodarsku i pomorsku politiku RH - kaže kapetan Tokić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr