• hr
  • en
  • de
  • it

‘Marko Polo’ umirao je pred našim očima

Divlji naleti bure, kažu mještani s istoka Brača, nezapamćeni u takvoj silini na ovom području, u ponedjeljak su tijekom ranog poslijepodneva, na istočnoj strane povljanskog porta, nakon dva sata potapanja, u more otpravili drveni brod "Marko Polo", vlasništvo poduzetnice Lucije Vlahović.
Usprkos akciji spašavanja broda, u kojoj su danima sudjelovali članovi DVD-a Selca, jučer pojačani s još nekoliko kolega, motornom brodu dužine od nekih 28 metara spasa nije bilo.
Nakon jednog od žestokih naleta bure, brod se naglo počeo puniti morem, te poslije dva sata agonije nestao pod površinom operativnog dijela porta, na dubinu od tri do pet metara. Straha od ekološke katastrofe, vele selački vatrogasci, nema, no priličan problem mogao bi se pojaviti ako bi se brod pod površinom mora okrenuo na bok, a pritom pukli konopi koji ga još uvijek drže uz obalu.
- Povljanskom valom već plutaju neki drveni komadi s palube broda, no to neće stvoriti problem. Ali on bi mogao nastati ako popuste konopi. Tada bi moglo biti svega budući da su u vali privezane brodice mještana. Priroda je bila jača od svega, u jednom trenutku već ionako nagriženi brod prepun vode, počeo se naglo puniti. Jedva smo uspjeli spasiti našu pumpu i cijevi, izvući ih s tonućeg broda. Mogli smo, nažalost, samo gledati kako nestaje i čuditi se brzini njegova nestanka - kaže Tino Štambuk, član DVD-a Selca.
Danima su vatrogasci pokušavali spasiti brod ispumpavanjem navirućeg mora u njegov trbuh. Na jučerašnji kritičan poziv oko deset sati prijepodne, pojačala se i ekipa, ali i pristigla dodatna oprema bolskih kolega. No, usprkos svemu tome, nekada prelijepom brodu, koji se dugo sanirao u sumartinskom škveru, da bi nakon toga godinama mrtvo živio na privezištu u Povljima, budućnosti više nije bilo.
- Žao nam je bilo to gledati. Mogli smo samo stajati i svjedočiti tužnom kraju. Danima smo se trudili oteti ga silini prirode. Ali uzalud. Bio je prelijep, od skupog drva, elegantan, moćan. Presudila mu je ova jaka, nezapamćena bura - kažu nam selački vatrogasci, potvrđujući kako vlasnicu Luciju Vlahović nekoliko posljednjih dana spašavanja nisu vidjeli u Povljima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr