• hr
  • en
  • de
  • it

‘Katalinko’ će opet svitlit pomorcima

Od 3. travnja svijetlit će svjetionik s Katalinića briga! Nakon duga dva desetljeća "Plovput" je odlučio oživiti jedinstveni svjetionik koji je do pogotka granate s brodova JRM-a 1991. godine našim pomorcima desetljećima bio siguran orijentir, ali i dobri čuvar u noćnoj plovidbi kroz Brački ili Splitski kanal.
- Projekt Lučke uprave o izgradnji vanjskih vezova u Gradskoj luci požurio je priču o obnovi svjetionika - kaže nam Darko Meštrović, direktor "Plovputa".
- Svjetionik na Katalinića brigu nužan nam je kao važan sigurnosni element, ne samo u plovidbi kanalom ispred Splita, nego i zbog kruzera koji dolaze, ali i kruzera koji će se vezivati na budućim vanjskim vezovima.
Dakako, sve radimo u dogovoru s Lučkom kapetanijom.
Trenutačno signalizacija svjetionika radi probno, a od 3. travnja za stalno, u punoj funkciji - kaže nam direktor Meštrović, najavljujući i skoru sanaciju i obnovu cijelog svjetionika-kompleksa "Spomenik palim pomorcima".
- U tijeku je i izrada elaborata statičke analize svjetionika koji će poslužiti za izradu elaborata o sanaciji.
Uvjeren sam da ćemo do kraja godine, odnosno do blagdana svetog Nikole, imati svjetionik obnovljen u punom sjaju - najavio je direktor "Plovputa".
Spomenik palom pomorcu otkriven je 10. rujna 1958. godine, u povodu 16. obljetnice osnivanja hrvatske partizanske mornarice. Sastoji se od svjetionika, kosturnice i reljefa. Arhitektonsko rješenje izradili su arhitekti Paško Kuzmanić, Budimir Prvan, Branko Franičević i Ivan Carić.
Reljef je djelo čuvenoga splitskog kipara Andrije Krstulovića, učenika i suradnika velikog Ivana Meštrovića. Sam reljef simbolizira neustrašivost dalmatinskih mornara koji su malim drvenim brodovima jurišali na neprijatelja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr