• hr
  • en
  • de
  • it

‘Jadroplov’ bi gradio dva broda u Hrvatskoj

Poslovodstvo "Jadroplova" uputilo je upravama četiriju hrvatskih brodogradilišta pismo namjere u kojem iskazuju svoj plan gradnje dvaju brodova za prijevoz sipkih tereta koji bi se isporučili naručitelju od 2015. do 2016. godine.
U splitskoj kompaniji trenutačno razmatraju gradnju dvaju različitih tipova brodova, a odluka bi se trebala donijeti tijekom pregovora sa škverovima u Splitu, Trogiru, Rijeci i Puli kojima je upućeno pismo namjere.
U "Jadroplovu" žele ojačati flotu izgradnjom brodova pojedinačne nosivosti oko 80 tisuća tona, bez dizalica i s uključenom klasom koja bi omogućila plovidbu zaleđenim morem ili brodovima nosivosti po 64 tisuće tona, s dizalicama i klasom za led. Kako doznajemo, čelništvo domaćeg brodara predviđeno Branimirom Kovačićem uz ta dva broda planira potpisati i šestomjesečnu opciju za još dva broda sličnih značajki.
Time bi se dodano osnažila i pomladila flota "Jadroplova" čiji su svi brodovi redom građeni na hrvatskim navozima, njih šest u Splitu, a jedan u pulskom "Uljaniku". Iznimno važna stavka u pregovorima s jadranskim škverovima bit će i cijene brodova koje bi, kako se navodi u dopisu, morale biti usklađene s trenutačnim vrijednostima koje se ugovaraju na svjetskom brodograđevnom tržištu.
Budući da su dva od četiri domaća brodogradilišta preuzeli privatni vlasnici, bit će zanimljivo čuti njihove argumente za određivanje cijena novogradnji, jer se dosad često prozivalo uprave tada još državnih škverova da visokim iznosima teško konkuriraju tržišnim suparnicima, a pri tome stvaraju i milijunske gubitke.
U svakom slučaju, "Jadroplov" očito kreće u novi program osnaživanja flote, i to brodovima s hrvatskih navoza, što je u svakom slučaju za pohvalu u aktualnim trenucima kada su knjige narudžbi u brodogradilištima dosta ispražnjene.
Odgovori iz škverova na ponudu splitske kompanije očekuju se u idućem razdoblju, pa će uskoro biti poznato tko je i u kojem omjeru prihvatio okvirne uvjete potencijalnog naručitelja. Podsjetimo, flotu "Jadroplova" trenutačno čini sedam brodova, ukupne nosivosti gotovo 328 tisuća tona i prosječne starosti od 8,8 godina. Posljednja prinova, brod "Solin", izgrađen je lani u "Brodosplitu".

Kap. Pavlović: Usluge su skupe!
Inače, direktor Pavlović obratio se za pomoć Ministarstvu pomorstva zbog previsokih cijena koje Lučka uprava Ploče naplaćuje za usluge brodarima, što stožernoj lučkoj tvrtki stvara ogromne probleme, jer su takve usluge u riječkoj i koparskoj luci za trećinu manje. Naglasivši kako je "Luka Ploče" prisiljena otpuštati radnike, Pavlović je kritizirao nova zapošljavanja u Lučkoj upravi, u kojoj radi 40-ak ljudi, dok isti posao u Kopru, rekao je, obavlja tek nekoliko osoba.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr