• hr
  • en
  • de
  • it

‘Češka vila’ čeka investitora



Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske pri Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) donijelo je odluku o raspisivanju poziva za iskazivanje interesa dostavom pisma namjere s idejnim rješenjem za realizaciju projekta unutar ugostiteljsko-turističke zone "Češka vila" na otoku Visu.
Riječ je o devastiranoj vojarni bivše JNA na poluotoku Sv. Juraj ukupne površine od oko 80 tisuća metara četvornih koju čine kompleks s vilom, hangar JK „Vis" i potkop koji se koristio kao minsko skladište.
Slično kao i u slučaju Kupara, i Češka će se vila ulagaču s najboljim projektom dati na raspolaganje do najviše 99 godina, ponudit će se u najam ili koncesiju, s time da će se razmatrati i opcije obnavljanja postojećeg objekta, koji je zaštićen kao kulturno dobro, ali će se omogućiti i kandidiranje projekata kojima se predviđa gradnja novih objekata u skladu s urbanističkim planovima uređenja.
Zanimljivo je da je grad Vis u međuvremenu, nakon zahtjeva za mirno rješenje spora, podnesenih 21. prosinca 2010. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, još 26. travnja 2011. Općinskom sudu u Splitu podnio tužbu protiv RH kojom traži vlasništvo nad Češkom vilom i da još nije sazvano prvo ročište.
Višani prema Prostornom planu na toj lokaciji planiraju zonu T-1 kapaciteta 120 postelja, određene su granice pomorskog dobra, obavljena je procjena predmetne nekretnine i stavljanje u funkciju ovog bivšeg vojnog kompleksa uvelike bi pomoglo gospodarski oporavak grada i otoka, smatraju oni.
Za provođenje projekta oživljavanja bivšeg vojnog kompleksa formirano je povjerenstvo za ocjenu ponuda u kojem su Ivo Radica, gradonačelnik grada Visa, Alen Čičak, zamjenik predstojnika DUUDI-ja, Ratomir Ivičić, zamjenik ministra turizma, Ivica Martinić, savjetnik ministra unutrašnjih poslova, i Biljana Bukić,voditeljica odjela zemljišta u DUUDI-ju.
Viški gradonačelnik Ivo Radica, na naš upit hoće li grad Vis sada povući tužbu kratko odgovorio da će o svemu kazati više kada na adresu grada odluka stigne i službeno.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr