• hr
  • en
  • de
  • it

‘Brodosplit’ će potonuti bez državnih milijuna

Nakon što je Slavko Linić, ministar financija, prigodom predstavljanja rebalansa proračuna na sjednici Vlade u srijedu, najavio smanjivanje subvencija za brodogradnju u ovoj godini u iznosu od 195 milijuna kuna, u Ministarstvu gospodarstva su nam na službeni upit o tome koliko će se pojedinačno brodogradilištima rezati odgovorili kako će "i nadalje isplaćivati sve svoje obveze prema brodogradilištima u restrukturiranju".
Kontradiktorne stavove iz Banskih dvora i Ministarstva gospodarstva nitko od nadležnih u srijedu nije htio pojasniti, ali se u neslužbenim razgovorima moglo doznati kako će Ministarstvo tek početi pregovore sa škverovima kako bi se dogovorilo eventualno novo rezanje subvencija. Naime, zbog proračunskog deficita, brodogradilištima koja su sada u privatnim rukama ni prošle godine nisu bila isplaćena planirana sredstva potrebna za njihovo restrukturiranje.
Tako je "Brodosplit", umjesto predviđenih 480 milijuna kuna, dobio 400 milijuna kuna, "Brodotrogir" je od planiranih 177 milijuna inkasirao 140 milijuna državnih kuna, a "3. maj" je od 139 milijuna kuna ostao bez čak 56 milijuna kuna za restrukturiranje. Kako su tada pojasnili iz Ministarstva gospodarstva, bila je riječ o prilagodbi dinamike isplata potpora i mogućnostima državne blagajne, za koje su "brodogradilišta pokazala visok stupanj razumijevanja i sve će učiniti sa svoje strane da se taj poremećaj ne odrazi na tijek restrukturiranja i redovno poslovanje".
Međutim, ovaj bi put vlasnici škverova mogli pokazati manje razumijevanja za daljnje rezanje subvencija. Iako u "Brodosplitu" nisu željeli komentirati novi potez Vlade prije negoli dobiju službenu obavijest, jasno je kako bi takav udar na likvidnost tvrtke mogao značiti i veliku opasnost za njezin opstanak.
Doduše, u aktualnom rebalansu je u resoru Ministarstva gospodarstva predviđeno 102 milijuna kuna za "obveze prema brodogradnji iz 2009.", što se vjerojatno odnosi na plaćanje duga za izgradnju dvaju brodova za "Jadroplov" na splitskim navozima, ali nema sumnje kako bi i uz vraćanje toga duga škver teško podnio daljnje smanjenje subvencija.
Kako se moglo neslužbeno doznati, "Brodosplit", ali ni ostala brodogradilišta, još nije potpisao ni anekse za prošlogodišnje smanjivanje subvencija, pa teško da će potpisati i novi dodatak prijašnjem sporazumu. Osim toga, Vlada mora sve moguće smanjenje subvencija dogovoriti s Europskom komisijom, a pitanje je hoće li dobiti odobrenje za to.
Pri tome splitsko brodogradilište ima mogućnost ovrhe nad državom za svaku neisplaćenu kunu za potpore, ali je jasno kako bi to bilo zadnje rješenje za "Brodosplit", jer bi to značilo i upuštanje u otvoreni rat s Vladom, a u tim okolnostima bi bilo iznimno teško poslovati. Konačno, na pitanje hoće li smanjivanje subvencija ugroziti restrukturiranje brodogradnje, premijer Zoran Milanović odgovorio je kako se to neće dogoditi, ali na njegovu mjestu ne bismo baš bili tako samouvjereni. U teškoj situaciji na brodograđevnom tržištu svako jače petljanje u likvidnost škverova, pogotovo splitskoga koji je imao najlošiju poslovnu bilancu od svih, moglo bi se pokazati fatalnim za te tvrtke.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr


denis krnić

 

 


‘To je kršenje ugovora'


Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, najavljeno smanjenje državnih sredstava za restrukturiranje "Brodosplita" otvoreno je nazvao "opasnim potezom Vlade".

- To je loš potez koji može dovesti u pitanje planirano petogodišnje restrukturiranje škvera. Uz to, planirana državna sredstva za restrukturiranje, po iznosima za svaku godinu, definirana su ugovorom o prijenosu dionica brodogradilišta između Vlade i DIV-a. Dakle, sada možemo govoriti o jednostranom kršenju kupoporodajnog ugovora. Naravno, treba vidjeti jesu li iz Vlade oko tog poteza uopće konzultirali vlasnike splitskog škvera. Ako nisu, to je vrlo loše... - kaže Dragičević.