• hr
  • en
  • de
  • it

73 godine, čamac dug 3 metra, put oko svijeta

Sven Yrvind (73), mornar je i pustolov, a u medijima je završio kada je odbio održati govor pred švedskim kraljem i kraljicom. Svoje je odbijanje obrazložio riječima: "Organizatori su mi rekli da je to velika čast, ali to mi nitko neće platiti".
Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, jedan mu je milijunaš platio da održi govor, ali tada se pojavio novi problem - nije htio nositi crni mantil.
"Tražili su da obučem taj mantil , ali odbio sam. Imam svoje principe", rekao je Yrvind.
Međutim, ovog se puta "stari morski vuk" u medijima našao zahvaljujući svom novom podvigu. On, naime, namjerava oploviti svijetu u čamcu dugom tri metra u koji će natrpati preko 400 kilograma hrane, žitarica i vitamina te 100 kilograma knjiga.
Yrvind očekuje da će njegovo putovanje oko svijeta trajati 600 dana, a datum svog polaska još nije objavio.
Yrvind tvrdi da mu ubrzani život na kopnu nikada nije odgovarao i da je otvoreno more pravo mjesto za njega. Štoviše, na kopnu se nikada nije posebno snalazio. Budući da je patio od disleksije, koju u njegovo vrijeme nisu razumjeli, pohađao je školu za djecu s posebnim potrebama. Kao mladić je dezertirao i završio u zatvoru, a pušten je tek nakon što je pristao potpisati dokument u kojem stoji da je psihički bolesnik. Ipak, otkrio je ljubav prema matematici.
"Počeo sam čitati knjige o izgradnji brodova, a tamo je bilo puno matematike. Nakon toga sam kupio još neke knjige i na kraju sam postao dobar u tome", kaže Yrvind koji je, iako nikada nije završio srednju školu, godinama radio kao profesor matematike u psihijatrijskoj instituciji za djecu.
Ipak, učiteljska karijera nije potrajala jer vukla ga je ljubav prema plovidbi. Počeo je lutati svijetom, a za početak je oplovio arhipelag pored zapadne obale Švedske.
"Nakon nekog vremena provedenog na moru, počinjete primjećivati stvari o kojima prije niste ni razmišljali. Stvari počnu dobivati novo značenje", rekao je Yrving nakon 45 dana provedenih na moru.
Iako mnogi tvrde da je samotnjak, a i on se tako osjeća, Yrvind je u braku bio čak četiri puta.
"Imam specifične ideje o tome kako želim živjeti. Na početku sve funkcionira, ali prije ili kasnije sve one počinju pričati o djeci. U mom slučaju to ne bi funkcioniralo. Morao bih nabaviti veći čamac", dodao je Yrvind.

Izvor: www.index.hr