• hr
  • en
  • de
  • it

5. ABS u Šibeniku 9-12/05

U šibenskoj Vijećnici u srijedu je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen 5. Adriatic Boat Show. Sajam će se ove godine održati u terminu od 9. do 12. svibnja i to po prvi puta na novoj, atraktivnoj lokaciji - na šibenskoj Rivi. O tome, ali i o drugim novostima i planovima vezanim uz ovogodišnji ABS na konferenciji za novinare govorili su: Jana Gaćina - direktorica sajma ABS, Goran Pauk - župan Šibensko-kninske županije, Ante Županović - gradonačelnik Grada Šibenika, Željko Dulibić - ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije, Petar Mišura - pročelnik odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Šibenika.

Jana Gaćina - direktorica tvrtke Media In
Ideja da ABS premjestimo na Rivu postoji već godinu dana, a razloga za to je nekoliko. Iz kontakata sa suradnicima shvatili smo da je sada, kada smo razvili nautički dio projekta u Mandalini, došlo je vrijeme da krenemo dalje, da usmjerimo pažnju javnosti na Šibenik, na sve projekte koji su na pomolu i koji će pridonijeti daljem razvoju nautičkog turizma i gospodarstva u gradu i regiji. Na sajmu će naravno biti predstavljena šira nautička ponuda, nastupit će brojni proizvođači plovila i opreme iz Hrvatske i inozemstva, imat ćemo i nekoliko premijera brodova, primjerice novu jedrilicu Grand Soleil 39. Sajam će i ovaj put, kao jedino specijalizirano događanje te vrste u regiji, okupiti sektor jahti za iznajmljivanje s posadom, rastući segment gospodarstva, koji okuplja čarter agente iz cijeloga svijeta. Do sada su već na sajmu bili čarter agenti iz 12 zemalja, a ove godine očekujemo ih u još većem broju, što je iznimno važno za izlagače, odnosno čarter jahte s posadom, jer mogu mjeriti rezultate sajma po broju sklopljenih poslova, odnosno broju tjedana koji su rezervirani zahvaljujući kontaktima sklopljenim na sajmu ABS.
Važan segment sajma je i promocija nautičke destinacije, a u tom smislu okupljamo ne samo tvrtke povezane uz nautičku industriju, već i gospodarstvenike, te pružatelje usluga u turizmu; od hotelijera, restorana, seoskih domaćinstava, do proizvođača vina, hrane, delikatesa i suvenira. Cilj nam je, u trenutku kada okupljamo velik broj poslovne publike iz zemlje i inozemstva, a također i puno novinara koje ciljano dovodimo na sajam, da im predstavimo cjelokupnu ponudu našeg kraja.
Što se događanja na sajmu tiče, prva dva dana posvetili smo 3. Nautičkom forumu, kojega već tradicionalno organiziramo u suradnji s HGK. Kongresni dio sajma, ali i press centar ove će godine biti u hotelu Jadran. Dane vikenda posvetit ćemo pak promociji turističke destinacije, koju radimo u suradnji s TZ Grada i Županije. Za strane izlagače i registrirane čarter agente priredit ćemo organizirano razgledavanje Šibenika, ovog puta uključit ćemo i tvrđave, a za nedjelju planiramo vožnju brodom do slapova Krke i posjet šibenskim otocima.
Zabavni program i ove je godine nezaobilazni segment sajma, pa tako planiramo priredit koncerte u večernjim satima svih dana sajma. Prostor sajma zamišljen je da ne remeti uobičajena kretanja, promet će nesmetano cirkulirati, glavni ulaz na sajam biti će na mulu Krka, a ispred hotela Jadran biti će izlaz za posjetitelje, odnosno ulaz i izlaz za akreditirane sudionike sajma. Cijenu ulaznica s dosadašnjih 35, smanjili smo na simboličnih 15 kuna, da omogućimo što većem broju građana da posjete sajam.

Goran Pauk - župan Šibensko-kninske županije
Županija apsolutno podržava sajam, koji se u organizaciji Nautičkog centra Prgin organizira već petu godinu i koji je izrastao u jednu respektabilnu manifestaciju, kakvu ovaj grad i županija zaslužuju. Naše osnovne strateške odrednicu su nautika i brodogradnja i u tom smislu dajemo punu podršku ovoj manifestaciji. Veseli me što smo svi složni oko nove lokacije sajma na šibenskoj Rivi. Sajam svake godine prati više od 250 medijskih objava iz Hrvatske i inozemstva, što je izvrsna promocija za Grad i Županiju. Iskrena čestitka organizatorima koji okupljaju sve bitne čimbenike nautičkog turizma i brodogradnje, uz želju da nova lokacija na šibenskoj Rivi pridonese novom iskoraku sajma.

Ante Županović - gradonačelnik Grada Šibenika
Odluka da se sajam premjesti iz luke nautičkog turizma na šibensku Rivu je dobra odluka, jer sajam će na taj način saživjeti s gradom. Grad može poslužiti kao krasna pozornica za održavanje jedne ovakve manifestacije i mislim da je ovo korak k vraćanju Šibenika moru. Sajam na Rivi donijet će šušur u grad, ugostitelji, hotelijeri i drugi obrtnici sigurno će imati puno više posla, a baš to je ono što želimo. Nadam se da će se sajam i ubuduće održavati na našoj Rivi i da će rasti, na radost svih Šibenčana. Adriatic Boat Show važan je segment u funkcioniranju gospodarstva grada Šibenika i ta manifestacija na dobrobit je svih građana Šibenika.

Željko Dulibić - ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije
Županijska lučka uprava najveći dio prihoda stječe preko nautičkog turizma. Sajmom Adriatic Boat Show u srcu Šibenika, grad i županija brendiraju se kao značajan nautički centar, prvi na ovom dijelu Jadrana. Nadamo se da će nova lokacija polučiti dobar rezultat i da će sajam na novoj lokaciji zaživjeti i rasti.

Petar Mišura - pročelnik odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Šibenika
Adriatic Boat Show vrijedna je manifestacija koja je potpuno u skladu sa strategijom Šibenika, prema kojoj se grad orijentira na pomorstvo, razvoj gospodarstva i turizam. Ovaj sajam objedinjuje sve te tri komponente, i doprinosi činjenica da Šibenik bude prepoznat kao važna luka nautičkog turizma. Predodređeni smo s novom marinom u Mandalini i budućom koja se gradi na području TEF-a, da budemo percipirani kao središte hrvatskog nautičkog turizma. Sajam integrira gospodarstvo i turizam, otvorit će radna mjesta i nove poslove i to je njegova najveća vrijednost.

Izvor: Jana Gaćina Media In d.o.o.