• hr
  • en
  • de
  • it

3. maju gradnja četiri bulk-carriera

Splitski Jadroplov i Uljanik potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji za zajedničku provedbu projekta gradnje tri plus jednog broda za prijevoz rasutog tereta koji bi se, kako stvari zasad stoje, gradili u riječkom »3. maju«, s rokom njihove isporuke od 2015. do konca 2017. godine. Nakon podužeg vremena, to bi značilo ponovno polaganje kobilica brodova na riječke navoze koji su unazad deset mjeseci, otkad je porinut posljednji iz serije asfalt-tankera za švedski Wisby, silom prilika orijentirani isključivo na barže. Obavijest o potpisanom sporazumu u javnost su jučer istovremeno lansirali iz splitske brodarske tvrtke, koja je u većinskom državnom vlasništvu, i iz pulskog Uljanika. Zanimljiv je dio u kojem se navodi da će se ti bulk-carrieri graditi za tvrtku u mješovitom vlasništvu Jadroplova i Uljanika.

Najbolji uvjeti

O čemu je riječ, pojasnio nam je predsjednik Uprave splitskog brodara Branimir Kovačić, premda nam u razgovoru s njim još uvijek nedostaju neki konkretni odgovori koji će se, prema njegovom pojašnjenju, definirati u vrlo skoro vrijeme.

Kako je naglasio Kovačić, u pitanju je okvirni sporazum o suradnji koji je potpisan ovog ponedjeljka u Zagrebu, a trenutno se radi na definiranju tehničke dokumentacije i samog ugovora o gradnji tih brodova koji će se, ako stvari budu tekle predviđenim tijekom, potpisati za kojih mjesec do mjesec i pol dana. Ovaj brodar iz Splita, koji trenutno u floti ima osam brodova za prijevoz rasutog tereta, od kojih je posljednji, polovni nabavljen početkom listopada ove godine, u proteklom je razdoblju odaslao upite na adrese svih domaćih brodogradilišta za gradnju ove serije bulkova. Kako sam Kovačić kaže, njihov je uvjet bio da to bude po trenutno važećim cijenama na svjetskom tržištu novogradnji koje su, dodajmo i to, još relativno niske.

Kovačić navodi da su pozitivni odgovori na njihove upite stigli od svih škverova, ali da su najbrže i najdalje u razgovorima odmakli upravo sa Uljanikom što je, u konačnici, i dovelo do potpisivanja ovog Sporazuma, kao prethodnice samom ugovoru. Na naš upit odakle će se osigurati financijska sredstva za gradnju ovih bulkova, čelni čovjek Jadroplova odgovorio je da je to poslovna tajna. Tvrtka u mještovitom vlasništvu, kaže, još nije osnovana, a izgledno je da će se raditi po principu jedan brod pod vlasništvom jedne off-shore tvrtke, što znači da će ih biti tri odnosno četiri s obzirom da je jedan bulk opcionalan. Svi brodovi, ističe Kovačić, plovit će pod hrvatskom zastavom.

Tržište se oporavlja

Prema Kovačiću, ni rok njihove isporuke još uvijek nije do kraja determiniran već načelno određen već spomenutim razdobljem od 2015. do konca 2017. godine. U tom pogledu, doznajemo, rokovi isporuke bit će prilagođeni Uljanikovim planovima i njihovoj dinamici popunjavanja proizvodnih kapaciteta, a što će se konačno odrediti u ugovoru, na kojem se sada radi.

Kao i drugi brodari, ni Jadroplov nije pošteđen posljedica još uvijek nepovoljnih prilika i vozarina na tržištu brodskog prostora što se odrazilo na njihovo poslovanje u kojoj su 2012. godinu zaključili s blizu 40 milijuna kuna gubitka. Kovačić navodi da se tržište brodskog prostora za prijevoz rasutog tereta polako oporavlja i da je taj trend primjetan od rujna ove godine, no to splitskom brodaru, čija je cjelokupna flota sastavljena od brodova za prijevoz rasutog tereta, neće biti dovoljno da osigura značajniji pomak na bolje kada su u pitanju rezultati poslovanja u ovoj godini. Kovačić, naime, kaže da će i ovu godinu zaključiti s gubitkom.

Oko ovog izglednog posla za trećemajske navoze jučer smo pokušali doći i do izjava i u vrhu Uljanik grupe, no bez uspjeha.

Izvor: www.novilist.hr