• hr
  • en
  • de
  • it

3 maj pregovara o gradnji ledolomca za Ruse

U pitanju je ruski naručitelj, točnije jedno tamošnje brodogradilište, smješteno u blizini rusko-finske granice, u kojem zbog popunjenosti vlastitih kapaciteta traže tko bi za njih preuzeo posao na gradnji tog jednog ledolomca.
Premda je povod današnjoj, ad hoc pressici čelnog čovjeka »3. maja« Edija Kučana bila reakcija na »netočnu i za brodogradilište potencijalno vrlo štetnu informaciju« objavljenu u našem listu o rokovima koje su ponudili za gradnju četiri trajekta za »Jadroliniju«, na ovom susretu vodećih trećemajaca s novinarima iskristalizirale su se druge dvije bitne novosti. Prva je da »3. maj« vodi završne pregovore za gradnju jednog broda, ni više ni manje nego - ledolomca od 120 metara dužine.
U pitanju je ruski naručitelj, točnije jedno tamošnje brodogradilište, smješteno u blizini rusko-finske granice, u kojem zbog popunjenosti vlastitih kapaciteta traže tko bi za njih preuzeo posao na gradnji tog jednog ledolomca. Sam Kučan priznao je kako su još daleko od toga da mogu reći da je posao sklopljen, tim više što imaju konkurenciju s jednim finskim i njemačkim brodogradilištem u kojima su upravo ti isti Rusi suvlasnici što »3. maju« nosi lošiju startnu poziciju.
No, dobar znak i prednost riječkog brodogradilišta je to što su, navodno, za taj nešto više od 119 metara dugi ledolomac ponudili povoljniju cijenu od svojih konkurenata te što u istom paketu nude i mogućnost da opreme kompletno nadgrađe na drugim ledolomcima koji će se graditi u ruskom škveru. Kad bi dobili taj posao, to znači da bi se značajno zaposlili i kapaciteti matuljskog TIBO-a. U svakom slučaju, o izgledima »3. maja« da gradi taj brod više će se znati nakon idućeg tjedna, za kada je najavljen dolazak predstavnika ruskog škvera u Rijeku.
Postoji li tu još nešto s obzirom da baš i nije uobičajeno da Rusi obraćaju toliku pozornost i potežu cijeli taj put zbog jednog jedinog ledolomca, Kučan se nije htio izjasniti. Nije isključeno kako se još nešto »valja« iza tog ruskog interesa za »3. maj«, tim više što se, izgleda, samo »naslanja« i na nedavni posjet zamjenice ministra gospodarstva Tamare Obradović-Mazal Moskvi.
Premda bi taj ledolomac, kako su ga okarakterizirali i Kučan i šef prodaje u »3. maju« Zdenko Marčelja, bio »pravi« posao za riječki škver, definitivno nije za odbaciti ni najava o mogućoj gradnji čak dvadesetak barži za prijevoz asfalta za sadašnjeg klijenta, švedski Wisby Tankers. Za dvadesetak dana u »3. maju« potpisat će ugovor sa Šveđanima, za koje grade seriju asfalt-tankera, za prve četiri takve barže, a ovaj klijent im je najavio da bi ih u vrlo skoro vrijeme moglo biti još dvadeset. Isporuka bi bila u Južnoj Americi, u Kolumbiji kamo ih Šveđani namjeravaju eksploatirati. Kučan je jučer rekao kako troškovi tegljenja zasigurno nisu zanemarivi u tom poslu, no da imaju rješenje kako ga svesti na minimum.
Što se tiče »Jadrolinijinih« trajekata, »3. maj« nudi opciju, uz onu koja je proizašla iz - kažu neki - pomalo nejasnih natječajnih uvjeta, da sva četiri trajekta isporuče do najkasnije konca lipnja 2014. godine. U ponudi su, kažu, naznačili i određeni »sconto« koji bi dali kad bi dobili cijelu tu seriju.

Izvor: www.novilist.hr