• hr
  • en
  • de
  • it

3. maj godinu završio s gubitkom, ali bez kreditnih zaduženja

Račun dobiti i gubitka Uljanik grupe iskazuje da je ovaj holding, u čijem je sastavu od konca prošlog lipnja i »3. maj«, lanjsku poslovnu godinu zaključio u plusu od 115,5 milijuna kuna. Istovremeno, riječko je brodogradilište zabilježilo gubitak od 27 milijuna kuna. Podaci su to iz privremenih rezultata poslovanja za prošlu godinu koji su ovih dana objavljeni na Burzi. U konsolidiranom izvješću obuhvaćeno je svih osam društava.
Za razliku od 2012. i gubitka od 72,7 milijuna, konsolidirana bilanca Uljanik grupe pokazuje da su se lani prihodi penjali na blizu dvije miljarde kuna ili preciznije 1,94 milijardi kuna dok su rashodi zaustavljeni na 1,82 milijardi kuna. Na riječkim navozima ostvareni prihodi bili su 636 milijuna, a rashodi 663 milijuna kuna. U komparaciji s 2012. godinom, trećemajski su prihodi lani trostruko manji. No, u priljeve »3. maja« za 2012. godinu »ušli« su i iznosi kojima je država taj škver obeštetila za isknjiženo pomorsko dobro. U praksi se radilo o prebijanju dugova kao pripreme za privatizaciju brodogradilišta i »čišćenju« njegove bilance od starih dubioza uoči ulaska novog vlasnika.
I dok je »3. maj« 2013. zaključio s gubitkom, a Matica u plusu od stotinjak milijuna kuna, riječko brodogradilište još se može pohvaliti da nema ni kune kreditnog zaduženja. Stavka trećemajskih dugoročnih obveza, naime, koncem prošle godine i dalje je iznosila - 0 kuna. No, zato su kratkoročne obveze iznosile 203,1 milijuna kuna. Doduše, u taj iznos uključena su i jamstva po osnovi uplaćenih predujmova, mahom za gradnju švedskih barži i to u iznosu od 45 milijuna kuna, kao i obveze prema zaposlenicima u iznosu od blizu 30 milijuna kuna što se može pretpostaviti da je riječ o novcu koji je bio rezerviran za otpremnine tehnološkom višku radnika u »3. maju«. Obveze riječkog brodogradilišta prema njegovim dobavljačima s posljednjim danom prošle godine iznosila su 54,2 milijuna kuna i u tome nema većeg odstupanja u odnosu na 2012., kada su te obveze prema dobavljačima iznosile 51,2 milijuna kuna. S koncem prošle godine, »3. maj« je potraživao 64,2 milijuna kuna, od čega od države i drugih institucija 46,2 milijuna kuna.
Na razini cijele Uljanik grupe, kratkoročne i dugoročne obveze penju su se na gotovo dvije milijarde kuna što je jednako njihovom ukupnim lanjskim prihodima. U odnosu na godinu prije, dugoročne su u 2013. narasle sa 522,1 na 631,4 milijuna kuna, a kratkoročne sa 852,4 milijuna na 1,36 milijardi kuna, pri čemu najveći dio otpada na zaduženja kod banaka i drugih financijskih institucija u iznosu od 691,5 milijuna kuna te prema dobavljačima - 265,1 milijuna kuna. Treća najveća stavka tiče se obveza po uplaćenim predujmovima u iznosu od 231,7 milijuna kuna što je naznaka da se knjige narudžbi u Uljanik grupi počinju popunjavati. Primjerice, u 2012. godini ta obveza za uplaćene avanse iznosila je tek 20,8 milijuna kuna. Istovremeno, Grupa je imala svojih potraživanja u ukupnom iznosu od 291,8 milijuna kuna, a s posljednjim danom prošle godine i 250,8 milijuna kuna u banci i blagajni.

Izvor: www.novilist.hr