• hr
  • en
  • de
  • it

30 posto časnika na našim brodovima su Hrvati

Njegova ekselencija Keiji Ide, veleposlanik Japana u RH, održao je predavanje studentima Pomorskog fakulteta u Splitu. Predavanje u kojem su jednako uživali i studenti, budući pomorci, kao i sam predavač.

- Nije mi trebao povod za ovo predavanje, jer je činjenica kako 30 posto časnika na japanskim brodovima za prijevoz ukapljenog plina čine Hrvati, pohvalio je hrvatske pomorce kao pravi brend profesor Ide.
Tri se pomorske tvrtke iz Japana, koje imaju svoju predstavništva u Hrvatskoj, sustavno trude dovesti što više naših pomoraca na svoje brodove.
- Hrvatski su pomorci jako sposobni, jako dobro obučeni, poznaju more u dušu, kazao je veleposlanik.
Upoznao je buduće pomorce s japanskom prošlošću, po vlastitom priznanju - jako burnoj, s naglaskom na brodogradnju i pomorstvo. Pohvalio se fotografijom drvenog broda, nekoč osam metara dugog, koji je star oko šest tisuća godina. Veleposlanik Ide, bivši student Hardvarda, baš kao i Sveučilišta u Tokiju i Moskvi, pohvalio se brzinom kojom su njegovi sunarodnjaci nakon izlaska iz prave, pravcate blokade, u kojoj su ih carevi držali, postali vodećom svjetskom morskom silom.
- Brodogradnjom smo se bavili kroz 18. i 19. Stoljeće, gradeći samo male, priobalne brodice. No, tada je 1853. godine u Japan stigao amerikanac Perry, koji je uplovio u naše luke sa četiri parobroda, godinu poslije došao je ruski admiral Puchatin, čiji se brod „Diana" raspao nakon udara tsunamija. Naši graditelji su tada sagradili za njega posve novi brod, „Heta", to je bio početak za nas, kazao je Ide.
Shosen Mitsui (MOL), NYK i K-Line su japanske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, veleposlanik Ide je pozvao studente da se slobodno obrate njima za posao, ali i japanskim sveučilištima za nastavak školovanja. Naime, svake godine u svibnju, Japan raspisuje natječaje za strane studente, koji kod njih mogu odraditi dvije godine istraživačkog rada. Naravno, japanska vlada podmiruje sve troškove, od avionske karte, do upisnina i školarina, neodoljivo.
Tada su se i naši studenti stali raspitkivati na izvanrednom engleskom jeziku. Zanimalo ih je kakve uvjete moraju zadovoljiti kako bi mogli postati djelatnici japanskih tvtki, ali i kakva je reakcija japana na nedavnu presudu Međunarodnog suda u haagu, u kojoj se zabranjuje lov na kitove.
- Cilj nam je bio ovim predavanjem ohrabriti naše studente da se aktivnije uključe u traženje posla, da shvate koliko su dobri, kako su sposobniji nego li misle, ja sam pak silno ponosna što „proizvodimo" pomorce, koji su pravi, istinski hrvatski brend, kazala nam je Rosanda Mulić, dekanica Pomorskog fakulteta.
A veleposlanik Keiji Ide, premda je prvi put u Splitu, obeća je doći ponovno. Brodogradnja, ustvrdio je, budućnost je svima nama, i Hrvatima i Japancima, samo, kazao je, treba se usko profilirati, istražiti tržište i ciljati na točno određeno. Budućnost počiva, najvjerojatnije, na brodovima za prijevoz plina.
Gradonačelnik Ivo Baldasar primio je ranije u Banovini novog veleposlanika Japana u Hrvatskoj Keiji Idea, kojemu je ovo bio nastupni posjet Splitu.
Prvi čovjek grada s japanskom je delegacijom iza zatvorenih vrata razgovarao uglavnom o gospodarskoj situaciji i ulaganjima u turizam.
- Odlična suradnja s veleposlanstvom Japana traje još od prošle godine kada nas je posjetio njihov ratni brod koji je tada prvi put bio u Europi. Nastavit ćemo tim putem. Također, japanski turisti su naši odlični gosti koji dolaze tijekom cijele godine, pa planiramo ojačati kulturnu razmjenu - kazao je Baldasar.
Prema riječima japanskog veleposlanika, ideja je da njihovi muzeji tijekom sezone otvore postav u Splitu, dok bi Japan uzvratio gostoprimstvom te tako osnažio turističku promociju.
- Hrvatska trenutno uživa veliku popularnost u Japanu. Kolege su mi čestitali kada sam prije dva mjeseca izabran veleposlanikom u vašoj zemlji. Oni je smatraju rajom na zemlji. Mislim da biste morali iskoristiti takvo ozračje, i to ne samo za turizam - poručio je japanski dužnosnik.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr