• hr
  • en
  • de
  • it

30.09.2010. Lučica u Krvavici bespravno izgrađena?

Lučica u Krvavici ne može dobiti koncesiju od Splitsko-dalmatinske županije prije nego što se u Prostornom planu Općine Baška Voda i Županije ne izmijeni njezina službena namjena iz sportske u nautičku lučicu, doznajemo od Mate Ivankovića, privremenog pročelnika Županijskog upravnog odjela za pomorstvo i turizam.
Osam je godina, do 2007., imala koncesiju kao sportska lučica, koja se ne može produljiti prije nego što se sredi planska dokumentacija koja će je legalizirati u njezinim stvarnim granicama, jer je zbog stalnog bespravnog nasipanja i proširivanja prešla granice sportske lučice. Nakon toga Županija će raspisati natječaj i dodijeliti koncesiju.
Proceduru za izmjenu planske dokumentacije pokreće Općina Baška Voda, kojoj Krvavica pripada, i donosi odluku o izradi DPU-a.
Zašto to do sada nije učinjeno, jer bi na temelju te dokumentacije lučica do sada već bila legalizirana, upitali smo donačelnika Baške Vode Filipa Vidulina.
- Županijski prostorni plan, donesen prije općinskog, predvidio je u Krvavici sportsku lučicu, čega se Baška Voda pri izradi Prostornog plana 2009. godine morala pridržavati kao plana višeg reda.
Priložili smo amandman prije prihvaćanja županijskog plana, ali nije uzet u obzir, radi žurnosti prihvaćanja Prostornog plana na koji je čekao tunel "Sv. Ilija". O proceduri za izmjenu Prostornog plana županije odlučivat će se na jednoj od idućih sjednica Općinskog vijeća - objasnio je Vidulin.
Prije toga valja riješiti vlasničke odnose, da se zna čija je lučica, inzistiraju općinski čelnici. - Neka većinu uprave lučice čine članovi Mjesnog odbora Krvavica, ali nećemo dopustiti da lučica radi bez kontrole, privatno, bez Mjesnog odbora i Općine - odlučan je Vidulin.
Na pitanje što je Općina radila cijelo to vrijeme dok se lučica bespravno gradila, odgovorio je:
- Redovito smo prijavljivali Lučkoj kapetaniji i svim inspekcijama bespravno nasipanje na pomorskom dobru. Mještani susjednog Bratuša imali su velikih problema zbog zamućenja i onečišćenja mora od nasipanja, a svake se godine nešto radi i materijal se baca u more.
Inspekcija reagira na prijave, dolazi u kontrolu, naplati kaznu i pušta da se radi bez uredne dokumentacije. U usporedbi s respektabilnom i opremljenom Krvavicom, mala lučica u susjednoj Promajni planom je predviđena kao lučica za nautičko-sportski turizam, što je administrativni apsurd.
Lučka kapetanija najčešće je prozivana zbog dopuštanja nelegalnog nasipanja lučica. Na području Makarske rivijere jedino marina u Tučepima ima urednu dokumentaciju, građevinsku i uporabnu dozvolu, a od Domovinskog rata do danas nasipalo se more i uređivala su se privezišta u gotovo svakome mjestu osim u Makarskoj.
Nalagala je to "glad" nautičara za sigurnim privezištima. Neosporna je činjenica da je zbog tih silnih potreba nastajala i lučica u Krvavici, što najbolje potvrđuje stalni porast brodova na vezu, pa je Krvavica po sadržajima postala ne samo nasušna potreba za turizam Makarskog primorja, nego i za domaće vlasnike pomorske flote. Lučica je u Krvavici postala žarište života, kulturnih događanja, mjesnih fešta i zabava za turiste.
Dušu joj je neosporno dao Tonči Čizmić, glavni čovjek u lučici, koji u njoj stalno nešto smišlja, poput bazena sa zavidnim ribljim bokunima koje donose i puštaju ribolovci. Ili sa psom Rikijem, koji je zbog dubokog zarona u more postao prava medijska zvijezda. Stanje na terenu nisu, na žalost, pratile službe nadzora ni administracije.
- Naglašavam, nitko nije za zatvaranje lučice, nego za raščišćavanje vlasničkih odnosa, radi kontrole posla i financija. Riječ je o velikom novcu. Na primjer, predstavnik lučice nije dostavio Općinskom vijeću financijsko izvješće za 2009. godinu.
Pitamo se kome onda jest. U općinskoj smo vlasti odlučni da s Mjesnim odborom Krvavica i nadležnim institucijama dovedemo prostor lučice u zakonske okvire, kako bi Krvavica, Općina i država od nje imale koristi - zaključuje Vidulin.
Prisjetimo se, Poglavarstvo Baške Vode 2007. godine donijelo je odluku da će u dogovoru s Mjesnim odborom Krvavica osnovati trgovačko društvo za upravljanje lučicom u stopostotnom vlasništvu Općine.
Nasipanje i izgradnja marine s 200 vezova ipak nije izvođeno napamet, nego po idejnoj skici arhitekta Žarka Deškovića iz IGH, koji je platila Općina.
Do tada su se svi radovi vezani uz lučicu, započeti odmah nakon završetka Domovinskog rata, vodili u sklopu Športsko-ribolovnog društva "Ramova". Međutim, planovi baškovoške vlasti nisu ostvareni, nego je ŠRD "Ramova" osnovalo društvo "Ramovu" d.o.o., s direktorom Tončem Čizmićem.

Tonči Čizmić tek će progovoriti
Tonči Čizmić, voditelj lučice i direktor poduzeća "Remova" d.o.o., koje njome upravlja, kazao je da će dati izjavu za novine nakon što pripremi svu dokumentaciju, radi vjerodostojnosti. Iznenadio ga je nastup općinskih čelnika na konferenciji za novinare.


Izvor: www.slobodnadalmacija.hr