• hr
  • en
  • de
  • it

30.01.2011. Iz Rive ‘izronilo’ dvi tone autoguma

Dok je subotnje sunčano jutro vesela ekipa na Matejušci u Splitu iskoristila za druženje i marendavanje, a iz tamošnje Ribarske kuće se orili stihovi: "Kad si kupim mali motorin...", aktivisti udruge GUWAA - ronioci i ekolozi predvođeni Kristijanom Curavićem - iz mora na toj mikrolokaciji izvukli su dvije tone automobilskih guma!
Riječ je o akciji čišćenja podmorja, koja je nakon pet dalmatinskih gradova obuhvatila i Split pod palicom, rekosmo, udruge Global Underwater Awareness Association, a u sklopu projekta "Calypso", kojim koordinira naš najpoznatiji ronilac na dah. Samo čišćenje provodilo je čak 20 profesionalnih ronilaca iz raznih gradova Hrvatske, dok su na kopnu "dali ruke" dobrovoljci SIG-a More iz Splita. A naradili su se, bogme, i jedni i drugi.
- Sva sreća da nam je tvrtka CIAN ustupila svoj brodić, tako smo skratili vrijeme potrebno za izron i doplivavanje. Inače podmorje čiste posebno obučene osobe, koje mogu potrošiti minimum zraka u bocama pri velikim tjelesnim naporima, što izvlačenje automobilske gume iz mora sigurno jest - približila je Andrea Hajster, PR udruge GUWAA.
Zanimljivo je da je prigodom izvida koji je prethodio samoj akciji čišćenja zamijećen najveći stupanj zagađenja splitske obale na potezu od ACI-jeve marine do Matejuške, pa je to neformalno pripisano jahtašima, inače sklonim "sijanju" u more koječega sa svojih plovila. Iznenađuje - u pozitivnom smislu, na neki način - što Split nije najkontaminiraniji grad; "šije" ga, naime, Primošten, gdje je izvučena čak cijela tona otpada više, također s automobilskim gumama kao prevladavajućim podmorskim asortimanom.
- Joj, Šibenik mi je nekako ostao u sjećanju kao najprljaviji! Tamo je bilo svega: od igle do lokomotive! Šalu na stranu, sjećam se klima-uređaja, akumulatora i štednjaka, ma svega... - prokomentirao je 50-godišnji ronilac Mario iz Zagreba stanje pod morem.
- Valjda je Split veliki grad, pa ima puno automobila - našalio se, pak, Curavić na primjedbu da podmorjem splitske obale dominiraju gume.
Sav će splitski otpad, kao i onaj ostalih gradova obuhvaćenih akcijom, otići žurno za Zagreb, gdje će pri tvrtki partneru CIOS-u biti recikliran. Budući da je priobalno zagađivanje, na žalost, konstantna činjenica, akcija će trajati barem sedam-osam godina, a ponavljat će se ciklički, istaknula je Hajster. Split će opet doći na red uskoro, i to srce male lučice Matejuške, koje nije stiglo tijekom prvog vala biti očišćeno.
Možda tom prigodom dođe gradonačelnik Željko Kerum, koji ovaj put, unatoč najavljenom dolasku, nije stigao pozdraviti "čistače", no novčana donacija iz Grada, ističu ronioci, nije izostala.

Šporkicu pod tapet
Riva je sa svojom lijepom oplatom, kamenjem, pa i tehnobetonom, kao neka maska, tepih pod koji ljudi guraju prljavštinu.
To, na žalost, nije samo obična prašina, nego cijeli deponij odbačenih guma, koje se mogu razgrađivati i po 500 godina - plastično je primijetio umirovljeni ratnik Miroslav Adžaga s obale kod Matejuške dok je roniocima pomagao pri izvlačenju guma konopom iz mora. Sav žalostan što, kaže, ne zna roniti pa da skoči i u more s njima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr