• hr
  • en
  • de
  • it

300 pametnih bova za Kornate

Nakon 12 godina što je projekt stajao u ladicama, počet će realizacija sustava bovi u Nacionalnom parku Kornati - kaže ravnatelj NP-a Kornati Robert Bobinac najavljujući pilot-projekt bova za uvale Vrulje i Lavsa. U planu je da u 19 kornatskih uvala budu postavljene ukupno 302 bove, a vrijednost projekta je oko tri milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša financira 80 posto.

- S "Končarom" razgovaramo o izradi "pametnih bova", preko kojih bismo znali koliko ih je u određenom trenutku zauzeto, a koliko slobodno za privez. Teško je u ovom trenutku reći koliki će naposljetku biti troškovi realizacije cijelog projekta, jer svaka je uvala priča za sebe i svaka, zbog specifičnog dna, zahtijeva poseban tretman, pa ne može biti govora o postavljanju kamenih ili betonskih blokova, već pretežno o usvrdlavanju u dno - govori ravnatelj Bobinac.

U Kornatima u listopadu počinju radovi na uređenju posjetiteljsko-edukacijskog centra u uvali Vrulje, što je projekt vrijedan 3,6 milijuna kuna, a financira ga Ministarstvo zaštite okoliša. Radovi bi trebali biti gotovo do idućeg ljeta.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr