• hr
  • en
  • de
  • it

29.11.2010. Provalnik onečistio ninsku lagunu

Tamna uljna mrlja veličine 200 puta 50 metara osvanula je u subotu ujutro u moru kod starog mosta na ulazu u povijesni centar grada Nina.
Zagađenje je po svemu sudeći izazvao nepoznati počinitelj koji je tijekom noći provalio u obližnje skladište HEP-a gdje je policija pronašla rastavljeni veliki strujni transformator iz kojeg je izvađeno oko 100 kilograma bakra.
Pritom je iz transformatora iscurilo i oko 180 litara ulja koje je odvodvodnim kanalom završilo u more izazvavši dosad nezapamćeno zagađenje ninske lagune. Na dojavu službe 112 u Nin je odmah pozvana tvrtka Ciklon koja cijeli dan pomoću različitih disperzanata i samoupijajuće brane, radi na uklanjanju mrlje, dok policija traga za počiniteljem.
- Po mojim informacijama do zagađenja je došlo zbog ljudskog faktora, ali nema straha od dugoročnog zagađenja ninske lagune iako je to ulje zbog noćašnjih kiša oborinskom kanalizacijom stiglo do porta. Ljudi iz poduzeća Ciklon su na terenu, sanacija traja i potrajat će dok se laguna potpuno ne sanira. Očekujem da će do mraka sve biti završeno. Sretna je okolnost što za našu lagunu nema neke velike opasnosti, kazao nam je gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr