• hr
  • en
  • de
  • it

29.11.2010. Iz crnih jama direktno u more

Sve kuće Brodarice i Krapnja otpadnih se voda rješavaju najprimitivnijim mogućim sustavom „odvodnje", crnim jamama, i sve što „proizvedu" tamošnja domaćinstva i ugostiteljski objekti završava u - moru. Odnosno, nakon što su ipak začepljeni izravni odvodi u more pa sad sve završava u zemlju (!!!), problem je ostao. Rezultat: i zimi se Krapnjem širi neugodan zadah zbog neriješene kanalizacije.
- Sve što je do sada napravljeno, napravljeno je volonterski. Mi smo na tom prostoru predodređeni za turizam i zato treba naći konačno rješenje. Još nam je 2006. gradska vlast obećala dati dva milijuna kuna za realizaciju projekta odvodnje otpadnih voda Krapnja i Brodarice, ali do današnjeg dana nismo se maknuli s mrtve točke.
Napominjem da smo svi mi s tog prostora spremni i sami sudjelovati, odnosno sufinancirati taj projekt od našeg vitalnog interesa - govori nam to Branko Zorčić iz Predsjedništva Ekološke udruge Krapanj-Brodarica.
Zorčić kaže kako je ih je prije desetak dana posjetio gradonačelnik Ante Županović i kako su ga u cijelosti upoznali s problemom. Grad o ovome mora povesti računa, a mi smo spremni uključiti se i financijski i radno jer shvaćamo da drugačije ne može, govori Zorčić.
Stanje je sad već kritično i zimi, a ljeti se ekološka slika samo zapravo pogoršava jer se poveća broj stanovnika, a vlasnici kuća problem septičkih jama i svega što one sobom nose rješavaju uz pomoć raznih kemijskih sredstava. Na Krapnju imamo i čovjeka koji se bavi upravo projektima pročišćavanja, to je Jadran Matov.
On je već napravio velik dio dokumentacije upravo za naš eventualni sustav i sad jednostavno moramo ući u realizaciju. U ovome su složna oba mjesna odbora, Krapnja i Brodarice, i Eko udruga Krapanj-Brodarica.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr