• hr
  • en
  • de
  • it

29.09.2010. Bespravna gradnja u Marini Frapa

Inspekcije, građevinska i hidrograđevinska, vlasnika Marine Frapa Franju Pašalić ponovno su uhvatile u bespravnu građenju. Na gatu za megaplovila, kako smo pisali, bez potrebnih dozvola, nadzemno je izgradio futuristički sanitarni čvor, a ispod mora panoramski restoran.
Inspekcija je zabranila radove i izdala rješenje o uklanjanju izgrađenog, a budući da je bespravna gradnja od 2004. godine kazneno djelo, od organa gonjenja očekuje se podizanje još jedne kaznene prijave. Prvu kazenu prijavu Pašalić je zaradio još 2005. godine zbog nasipanja mora.
Na zahtjev ondašnjeg općinskog državnog odvjetnika Emilija Kalabrića šibenska policija provela je kriminalističku obradu nad tvrtkom Laguna Trade iz Rogoznice, u vlasništvu Franje Pašalića, i tvrtkom B.C.D.E. iz Splita, u vlaništvu Predraga Bilbija, te podnijela kaznene prijave protiv pravnih osoba i njihovih vlasnika. Parnica se na šibenskom sudu, točnije u Kaznenom odjelu tog suda kojim presjeda Diana Jakoliš, vodi već punih pet godina bez ikavih pomaka i rezultata!
U međuvremenu je Emilija Kalabrića naslijedila općinska državna odvjetnica Irena Senečić koja jednako neuspješno zastupa pravnu državu.
Ročišta se redovito sazivaju, ali se Pašalić i Bilbija ne odazivaju na sudske pozive. Koncem 2004. i početkom 2005. teglenica "Gacka" nemilice je nasipala more kamenom frakcijom dovoženom iz primoštenskog kamenolama "Konjuška".
Inspekcija Lučke kapetanije u više navrata bezuspješno je obilazila je teren i tek kada su u pomoć pozvani ronioci, utvrđeno je da se ne radi ni o kakvoj sanaciji sidrišta, već o gradnji temelja za proširenje Frape, i to daleko izvan koncesijskih granici.
Proširenju Marine Frapa za čak 33 posto žestoko se protivila tadašnja lokalna vlast. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo je izdati suglasnost na studiju utjecaja na okoliš, držeći da bi dodatni vezovi bili pogubni za ekosustav rogozničke vale, a gradnja megagata nije imala uporište ni u ondašnjoj prostornoj regulativi.
Unatoč proklamiranju silne brige za ekologiju i zakonitost građenja, u stavovima resornog ministarstva gotovo preko noći dogodio se obrat.
Pašaliću su u tajnosti izdane lokacijska i građevinska dozvola, a glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević pravdala se tada da se na valobranu, dugom više od 300 metara, neće vezivati plovila.
Istina je drukčija. Na valobranu su privezani deseci luksuznih brodova, a svi koji su se protivili novim vezovima odavno su politički mrtvaci.
I danas mnogi sumnjaju da su najnovija inspekcijska rješenja o zabrani gradnje i uklanjanju izgrađenog tek pucanj u prazno, jer, kažu, opet će se nekim političkim manevrom Pašaliću omogućiti dovršetak započetog.
Ima, međutim, i onih koji tvrde kako je odlaskom Ive Sanadera rogoznički tajkun izgubio političu zaštitu, pa mu više ne može pomoći ni ministar Božidar Kalmeta.

Izvor: www.slobodnadalmcija.hr