• hr
  • en
  • de
  • it

28.08.2010. Privatnost na taraci ‘Nautike’ za 8000 eura

Ukoliko na jednoj od najljepših dubrovačkih taraca - onoj s pogledom na Uvalu Šulić i tvrđavu Lovrijenac restorana "Nautika", smještenog nadomak povijesne jezgre - zaželite večerati u paru, ili s društvom, ali bez prisustva ostalih gostiju, platit ćete između 7000 i 8000 eura, a zahtjeva za ekskluzivitetom ovoga tipa ne manjka.
- Zakup tarace je moguć, naravno, i želja te vrste imali smo kako prethodnih tako i ove sezone, ali ako hoćete biti sami, taj ekskluzivitet i košta! - komentira Mato Đurović, vlasnik "Nautike", gdje su spremni ugoditi bogatim i slavnim gostima, što su voljni masno platiti intimni ugođaj.
Navedena cijena za restoransku taracu čija je ljepota upravo zbog atraktivne lokacije već "opjevana" u brojnim turističkim magazinima i brošurama, ovisi o odabranom meniju po gostu, odnosno kompletnom iznosu željene spize. Uvjet da uopće dobijete mogućnost "intimne" rezervacije je jelovnik od minimum 80 eura po osobi.
- Gosti određuju meni, pa ovisno o tome koliko izabrano košta, naplaćujemo zakup tarace. Obično je to oko 100 eura, a naravno postoji minimum ispod kojeg ne možete ići - od 80 eura. Onda naplatimo za onoliko osoba koliko u normalnim uvjetima sjedi na taraci, od 50 do 80, pa otuda i navedeni iznos zakupa koji najčešće iznosi između 7000 do 8000 eura - pojašnjava računicu Đurović, inače vlasnik još dvaju poznatih dubrovačkih restorana, "Prota" među zidinama, te "Mimoze" nedaleko od spomeničke zone. Napominje da gosti, jasno, plaćaju i piće, ali štiteći njihovu privatnost ne želi im otkriti identitet.
- Znam da su upiti za ekskluzivitetom ovog tipa česti u našoj službi prodaje, ali ne znam tko su ti gosti - kratko će Đurović.
Na upit koje je najskuplje jelo s menija njegova ekskluzivnog restorana Mato Đurović odgovara: "U ‘Nautici' je sve skupo!" Spomenimo samo da je kilogram, inače najtraženijeg, jastoga ovdje - 900 kuna.
Atraktivni dubrovački restoran "Gil's", čiji je zakupac ruski milijarder Viktor Vekselberg, smješten u povijesnoj jezgri, s prekrasnim pogledom na jednu od najljepših dubrovačkih razglednica, stari gradski porat i zidine, također je nezaobilazna postaja klijentele bolje platežne moći. Iako priznaju da imaju, kako ekskluzivnih, tako i ekstravagantnih zahtjeva gostiju, odgovorni, međutim, nisu spremni iznositi pojedinosti o njihovim željama.
Najam ovog restorana, ne računajući jelo i piće navodno je 350 tisuća kuna, a taj iznos lani je neslužbeno spominjan nakon proslave 30-og rođendana Martine Todorić, bivše misice i snahe Ivice Todorića, vlasnika "Agrokora", prošlog srpnja upriličene za 50 uzvanika upravo u "Gil'su". U "Agrokoru" su tada potvrdili organizaciju fešte, ustvrdivši, međutim, kako je riječ o manjem zakupu, ali ne želeći precizirati iznos.
U "Gil'sovoj" bogatoj ponudi jela i pića uživali su podsjetimo Bill Gates i Beyonce, te zasigurno mnogi drugi poznati i slavni koji tamo rado navraćaju, ali njihovi posjeti i računi zbog službene politike o maksimalnoj zaštiti privatnosti gosta ostali su tajnom.
Dubrovčani koji se rijetko ali za specijalnih prigoda, ipak, odluče počastiti upravo u ovom restoranu, često su svjedoci narudžbe njihovih susjeda, koji spremno naručuju vino od po nekoliko tisuća eura.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr