• hr
  • en
  • de
  • it

28.08.2010. Niče muzej tradicijske brodogradnje

Stara radionica u nekadašnjem "Brodoservisu", danas "Sibnavalu", ostatak prvog šibenskog brodogradilišta koje je bilo u vlasništvu obitelji Filipi, nije srušena da bi ustupila mjesto kakvom novom, modernom pogonu.
Bit će rekonstruirana i vraćena u prvobitno stanje, a u tijeku su razgovori s glumcem, umjetnikom i restauratorom, zaljubljenikom u stare drvene brodove Igorom Hajdarhodžićem da se prenamijeni u muzej hrvatske tradicijske brodogradnje.
To nam je potvrdio direktor tvrtke "Sibnaval" Ivo Baljkas, objašnjavajući kako su zapravo htjeli samo popraviti krov stare radionice, jer je bio opasnost za ljude, ali se prilikom njegova skidanja cijeli objekt zbog dotrajalosti urušio. Sada slijedi njegova rekonstrukcija i obnova u izvornim gabaritima i autentičnu izgledu.
- Mi smo kao sljednici nekadašnjeg "Brodoservisa" nastavili s programom očuvanja stare brodogradnje, užetarije i stolarskih poslova i stalo nam je do toga da se očuva tradicija stare šibenske brodogradnje. Stoga dajemo punu potporu Hajdarhodžićevu projektu i nadamo se da će se i realizirati - kazao nam je Baljkas.
Sibnaval je, kako nas uvjerava njegov direktor, uvijek nastojao održavati dobar odnos, a ne rat, sa susjedima u gradskoj četvrti Crnica, kojima je tvrtka izlazila u susret i kod izvlačenja brodova.
- Razumiju revolt Crničana zbog ograde nasutog dvorišta poduzeća kojom im je šetnica postala nepristupačna. Žičanu ogradu smo podigli da bismo se zaštitili od vandalizma i provala kojima smo stalno izloženi - objašnjava Baljaks.
Naravno da građanima treba osigurati pristup moru šetnicom i mi smo spremni s Gradom naći primjereno rješenje. A što se tiče uzurpacije pomorskog dobra, odmakli smo se 20 metara od mora, a pomorsko je dobro samo šest metara - navodi direktor "Sibnavala".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr