• hr
  • en
  • de
  • it

28.08.2010. Najljepša šoltanska uvala dopala Britance

Usprkos sumnjičavosti cinika, koji su gradnju ekskluzivnog turističkog naselja u šoltanskoj uvali Livka proglasili još jednim otkazanim projektom bogatih investitora, kompleks vrijedan oko 120 milijuna eura svoj kamen temeljac bi, kako doznajemo, mogao dobiti već početkom iduće godine.
Miljenko Bijedić, sin preminuloga, nekada visoko pozicioniranoga jugoslavenskog političara Džemala Bijedića, "frontman" bogatih investitora, ispočetka talijanske tvrtke Virtus finance, a zatim i novog vlasnika zemljišta, britanske privatne investicijske kompanije Dolphin Capital Investors Limited (DCI), ne krije optimizam tvrdeći kako je čitav niz idejnih potprojekata već u potpunosti završen.

Čeka se građevinska dozvola za središnji objekt resorta, hotel s pet zvjezdica, koja bi, ako sve prođe prema očekivanjima, trebala biti odobrena do kraja godine. A tada počinje gradnja iznimnog projekta koji će u potpunosti promijeniti sadašnju šoltansku sliku.
Kako sada stvari stoje, posljednje tri godine, informira nas općinski donačelnik Ante Ruić, koji je od početka projekta upućen u sve njegove faze, rade se idejna rješenja za pojedine podsustave. Već su dobivene i lokacijske dozvole za glavnu prometnicu koja će Livku vezivati s Gornjim Selom, te za postavljanje dvaju kabela od 10 kW za spoj resorta i Grohota.
- Proces ishođenja svih dokumenata je spor i zahtjevan zato što je naš PPU bio gotov tek u prosincu 2006. godine. Investitor, britanski fond DCI, pod čijim okriljem djeluje i tvrtka Azurna uvala, te njezin direktor Miljenko Bijedić ništa ne žele prepustiti slučaju. Uz ova rješenja, izrađena su i ona za izgradnju pet trafostanica unutar naselja, za unutrašnje putove, te za vodospreme koje će osigurati dovoljne količine vode. Ovih dana Livku će posjetiti i stručnjaci za uređenje okoliša. Njihov će zadatak biti priprava idejnih rješenja za zelene površine - kaže donačelnik Ruić.
Iza projekta stoji velika novčana injekcija: samo za infrastrukturu resorta utrošit će se 7,5 milijuna eura, a za pristupnu cestu 1,5 milijuna. Luksuzno naselje će se prostirati na 38 hektara jedne od najljepših istočnošoltanskih uvala, a za izgradnju prve faze od 50 tisuća kvadrata bit će utrošeno oko 75 milijuna eura. Taj dio projekta obuhvaća gradnju hotela sa 120 soba i gospodarskim objektom, plažom i plažnim objektima, vilama i bungalovima s ugostiteljskim sadržajima.
- Druga faza izgradnje proširit će se na 49,5 tisuća metara četvornih prostora uvale, a obuhvatit će gradnju turističkog naselja i marine. Ona još nije u fazi projektiranja osim master-plana, zbog čega nema ni točne procjene troškova. Računa se kako bi ona mogla biti približno u vrijednosti prve faze s obzirom na specifičnost izgradnje marine - prenosi nam informacije donačelnik Ruić.
Bit će to golemi financijski kolač za Šoltu koja će se ovakvim projektom zasigurno staviti u vrh turističke dalmatinske, ali i šire ponude. Ne krije se da će i država dobiti dobar dio kolača, samo od komunalnog doprinosa, koji iznosi 30 eura po metru četvornome, nakupit će se lijepa svota od dva milijuna eura. A tu su i obveze investitora prema Općini, koje će u razdoblju punog kapaciteta, prema izračunima, iznositi 12 milijuna kuna na godinu. Dovoljno za dobar vjetar u leđa.

Pregovori s Kapetanovićem
Dugo godina se uz Livku vezivao i navodni investitorski konkurentski rat, s jedne strane Azurne uvale, te, s druge, splitsko-slovenskog biznismana Ivana Kapetanovića. Kapetanović je u vlasništvu nekoliko hektara zemljišta s druge strane uvale Livka, i svojom investicijom ni u kom slučaju ne ometa gradnju najavljenog resorta. Dapače, doznajemo, već se duže između ta dva investitora vode pregovori pa nije isključena ni jedna od mogućnosti da Kapetanović čak svoj dio zemljišta proda britanskom Dolphinu.

Povijest projekta
Povijest projekta seže u 2004. kada je Bijedić preko svojih ljudi počeo s otkupom otočnih privatnih parcela po cijeni od 16 eura. Bijedić je zemljište kupovao za tvrtku Azurna uvala, čiji je vlasnik tada bio talijansko-švicarski investitor Emanuelea di Gresy. On je sa završetkom otkupa vlasništvo prodao britanskoj privatnoj investicijskoj kompaniji Dolphin Capital Investors Limited (DCI), u čiji je sustav ušla i tvrtka Azurna uvala s Bijedićem kao direktorom na čelu. Zanimljivo je da Dolphin pod svojim okriljem ima brojna zemljišta na atraktivnim mediteranskim lokacijama, među kojima je svoju poziciju našla i naša Livka.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr