• hr
  • en
  • de
  • it

28.02.2011. Brodosplit dobio zeleno svjetlo Bruxellesa

Plan restrukturiranja Brodosplita koji je - htjeli to neki priznati ili ne - predstavljao najveći problem i dvojbu u ovoj privatizaciji domaće brodogradnje dobio je, neslužbeno doznajemo, danas zeleno svjetlo Europske komisije za tržišno natjecanje. Direktna i najvažnija posljedica ove odluke i »amenovanja« od strane EK je da je Brodosplitu time skinuta zabrana ugovaranja novih poslova zbog koje je ovaj škver doveden do gotovo potpunog zastoja proizvodnje na navozima.

Samoborska tvornica vijaka DIV očito je uspjela uvjeriti Bruxelles u održivost poslovnih planova najvećeg hrvatskog brodogradilišta s blizu četiri tisuće zaposlenih. Bit će zanimljivo vidjeti i na koji su to način Samoborci zatvorili ili planiraju zatvoriti financijsku konstrukciju za nemala tražena ulaganja u splitski škver.

Određeni krugovi skloni su tumačiti kako ovo odobrenje Bruxellesa za Brodosplit znači velik iskorak prema pozitivnom rješavanju i preostala tri škvera - Brodotrogir, "Kraljevicu" i, naravno, riječki "3. maj" koje želi kupiti tvrtka Nenada Končara "Jadranska ulaganja". Očekivanja su da bi planovi ova tri brodogradilišta mogli biti valorizirani do konca ožujka, premda skeptici misle kako je realnije očekivati da sve bude gotovo do 15. travnja. U svakom slučaju, prema dostupnim saznanjima, u Bruxelles još uvijek nije dostavljena engleska verzija plana restruktuiriranja riječke brodograđevne industrije.

Odlukom domaće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja danas je i pulski »Uljanik« formalno, prema hrvatskom zakonodavstvu, prestao biti poduzetnik u teškoćama.

Izvor: www.novilist.hr