• hr
  • en
  • de
  • it

27.09.2010. Kruzer s hranom i vinima iz Hrvatske

Iako zbog Kanala sv. Ante Šibenik nije, poput Dubrovnika, Splita, Hvara, Korčule i nekih dugih jadranskih odredišta, na dohvat kruzera, u Krešimirov je grad u posljednje tri godine samo jednim kruzerom, prelijepim bijelim brodom "La belle de l'Adriatique", stiglo više od 15 tisuća gostiju.
Od prvih dana proljeća pa do kasne jeseni svake nedjelje na ovom tek tri godine starom kruzeru u šibensku luku uplovi u prosjeku 170 gostiju, među kojima su, uz najbrojnije Francuze, Englezi, Španjolci, Švicarci, Belgijci, Skandinavci, zatim Amerikanci, Australci i Novozelanđani.
- Imali smo tu čast da brod tek izišao iz brodogradilišta zaplovi Jadranom pod našim zapovjedništvom. Stvarno je uživanje ploviti ovim kruzerom dugim 110, a širokim 12,5 metara, s gazom od samo 2,5 metara, što znači da može pristati i uz najpliću obalu.
Tko zna koliko sam puta u Šibenik uplovio kroz Kanal sv. Ante i potpuno mi je jasno zašto drugi kapetani nerado kreću u tu avanturu, premda imate vrsnoga lučkoga kapetana Branka Kovačeva koji navodi brodove do šibenske luke.
Međutim, ovaj je kruzer, s tri motora od po 110 konja i propelera koji se mogu okrenuti za 360 stupnjeva, "kao rođen" za takav manevar - objašnjava nam domaćin broda kapetan Miho Domaćin iz Orašca pokraj Dubrovnika.
Zanimljivo je da su uz dvojicu kapetana Dubrovčana, koji se mijenjaju za kormilom "La belle de l'Adriatique", i sedmorica časnika Hrvati, dok su ostali članovi posade, kojih je ukupno 50, uglavnom Filipinci.
Kapetan Miho Domaćin iz Orašca pokraj Dubrovnika: ‘S broda puca pogled na prelijepi Šibenik i okolicu'
- Iznimka je jedino šef kuhinje, koji je Francuz. Odlično vodi kuhinju i do sada na hranu nismo imali ni najmanje primjedbe gostiju. Očarani su, u prvom redu, dalmatinskim jelima, čije je recepte izvanredno "skinuo" i jednom tjedno imamo večer hrvatske kuhinje na kojoj, uz pršut i kulen, kao glavno jelo serviramo peku, a za desert dubrovačku rožatu.
Naravno, tu su i domaća probrana vina. Inače, kruzer se u cijelosti opskrbljuje hrvatskom hranom i pićima, što ga čini posebnim. Naime, za potrebe gostiju i posade dva puta tjedno nabavlja se friška riba, iz našeg mora, naravno, a isto toliko puta naručuje se hrvatsko povrće iz Splita i Dubrovnika - kaže kapetan Domaćin, kojemu se ovaj put na kružnom jednotjednom putovanju po Jadranu pridružila i kći Mihaela.
Inače, ovaj kruzer ljepotica, koji je u rangu tri i pol zvjezdice, svoje jednotjedno krstarenje Jadranom počinje četvrtkom u Dubrovniku, gdje provede i idući dan, a u subotu krstari do Mljeta i Korčule.
Svake nedjelje uplovljava u Šibenik, ponedjeljkom je u Trogiru i Splitu, utorkom na Hvaru i Visu, srijedom u Kotoru i u četvrtak ponovno u Dubrovniku.
- Što ih najviše privlači u Šibeniku? Možda bi trebalo izdvojiti staru jezgru grada s katedralom sv. Jakova te, naravno, NP Krka. Neki - u što se i sami možete uvjeriti - ostanu uživati na brodu, odakle puca pogled na prelijepi Šibenik i okolicu - kaže kapetan Domaćin.


Zimi na Crvenome moru
Zanimljivo je da ovaj brod radno zimuje na Crvenome moru. Goste vozi do egipatskih odredišta Sharm el-Sheikh i Safaga, te u jordansku luku Ekaba. Kruzer "La belle de l'Adriatique" jedan je 27 brodova kompanije Croisi Mer, od kojih je čak 25 riječnih brodova, ovaj je jedini morski, a jedan je i za riječne vode i za more. Brod "Viktor Ugo" iz sastava flote te kompanije već drugu sezonu plovi Dunavom i Savom sve do Siska.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr