• hr
  • en
  • de
  • it

27.02.2011. Tkon: luka čeka sustav odvodnje

Projekt gradnje nove luke u Tkonu na Pašmanu konačno je dobio zeleno svjetlo, u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja izdana je okolišna dozvola. Potvrđeno je da je projekt prihvatljiv za okoliš, ali uz pridržavanje vrlo zahtjevnih uvjeta.
- Dobili smo okolišnu dozvolu, ali nam je rečeno da se glavni dio naše nove luke ne može raditi prije nego se izgradi sustav odvodnje za Tkon. A on je skuplji i od same luke jer za razliku od Ugljana, mi s Pašmana moramo ispust za otpadne vode rješavati sa zapadne strane otoka, u Srednjem kanalu, kaže Danijel Katičin, načelnik Tkona.

- Moglo bi se reći kako nam je baš drago što se za Pašman koriste najstroži ekološki propisi, što se samo za našu ribarsku luku traži priključak na odvodnju, sarkastičan je Katičin, jer ova mala općina ovaj projekt gura već desetak godina. Projekt gradnje nove luke u Tkonu stariji je od projekta rekonstrukcije luke Preko, a poznato je da su ta mjesta u sličnoj situaciji.

Ribarska luka Tkon ima istu ulogu za Pašman koju Preko ima za Ugljan - tu pristaje trajekt s kopna. Skicu idejnog rješenja nove luke izradio je arhitekt Niko Bašić prije desetak godina, to je bila osnova da se luka izgrađena 1970. godine premjesti na drugo mjesto.

Prema novom projektu, pristanište za manje trajekte premjestilo bi se zapadnije s velikim parkingom, odmah uz njega bi se uredila plaža, a osnovni razlog za ovakvo rješenje je u tome što se ljeti blokira cijeli promet u Tkonu vozilima koja čekaju ukrcaj na trajekt.

Prema projektu zagrebačkog Dvokut Ecro, u sklopu cjelovitog rješenja našla bi se tržnica, uredio sportski centar s tribinama u kojima bi bilo prostora za prodavaonice, u drugoj fazi gradila bi se benzinska crpka, u sportskoj lučici bilo bi oko 100 vezova, a u tom dijelu je i ribarska luka s potrebnim zgradama.

Ta ribarska luka bila je i jedan od 100 projekata koje je Vlada RH nudila stranim investitorima.

- Na projekte smo u ovih desetak godina već potrošili oko milijun kuna, ali još smo izgleda daleko od realizacije cijelog zahvata koji prema sadašnjim izračunima košta oko 10 milijuna eura.

Trebamo još dogovoriti razgraničenje luke od ostalog dijela sa Županijskom lučkom upravom, tu je i pitanje pomorskog dobra.

Novca za realizaciju projekta bi se našlo, ima ga u pretpristupnim fondovima, za našu ribarsku luku je već bilo puno interesa. Ali još ne znamo kad će sve to u realizaciju, jer su uvjeti koje moramo ispuniti vrlo složeni, zdvojan je načelnik Danijel Katičin.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr