• hr
  • en
  • de
  • it

27.01.2011. Lučica Delfin između dviju vizija

Današnja sjednica Gradskog vijeća Pule na kojoj će se glasovati o Urbanističkom planu uređenja Lučice Delfin konačno bi trebala rasvijetliti je li planirana izgradnja na tom prostoru gotova stvar ili još ima volje za promjenama na kojima inzistira gotovo četiri tisuće Puljana.
Od samog početka postojale su tenzije i loša komunikacija među predstavnicima gradskih vlasti i građana u pogledu planiranih zahvata, a ovim putem sučelili smo stavove dviju strana. Stavove Grada iznio je gradonačelnik Boris Miletić, dok je u ime Inicijative građana govorio Davor Brenko.
Gradonačelnik Boris Miletić je na početku konstatirao da pri odlučivanju o strateškim resursima jedinice lokalne samouprave uvijek treba razmišljati na način da se vodi računa o svim građanima.
- Tu je početak i kraj ove priče. Mene je zaista teško uvjeriti da u vrijeme kada imamo više od četiri tisuće nezaposlenih, kada sektor građevinarstva vapi za zapošljavanjem, kada na području na kojem je u javnom vlasništvu gotovo 90 posto obuhvata plana i gdje postoji potrebna infrastruktura i privatni investitori koji su vlasnici nešto više od 10 posto zemljišta i žele investirati, sve to nije u interesu svih građana Pule.
- Nitko me ne može uvjeriti da je to područje u ovakvom zapuštenom stanju interes Pule. Želim da se taj prostor uredi, da se šetnica od Marine Veruda produži niz lučicu Delfin do Verudele, da se građanima omoguće kvalitetniji sadržaji od onoga što se tamo danas nudi, dodaje Miletić.
Naglašava da je područje obuhvata UPU-a Lučica Delfin definirano GUP-om, kojim je utvrđena i namjena prostora. Razlog za pokretanje izrade tog plana bila je činjenica da se radi o atraktivnom, a u naravi neuređenom i neizgrađenom građevinskom području, za koje je GUP-om predviđena izgradnja zona stanovanja i rekreacije te one namijenjene razvoju sportske lučice.
- Iz svega proizlazi da je ovaj prostor namijenjen svim građanima... S obzirom na uvjete koji iz plana proizlaze, nema govora o apartmanizaciji i betonizaciji pulskog priobalja. To jednostavno nije istina, tvrdi gradonačelnik.
- Eventualna odluka o raspolaganju zemljištem donijet će se sukladno važećoj zakonskoj regulativi, a s obzirom na atraktivnost lokacije, vjerujem da će se ona naći pred vijećnicima, kao uostalom i konačna odluka o usvajanju UPU-a Lučica Delfin. Tko god bude gradio u navedenom području morat će poštovati kriterije humane izgradnje te obvezu realizacije šetnice, ugostiteljskih i sportskih sadržaja (odnosno javnih, društvenih i rekreativnih), rekao je Miletić.
Predstavnik Inicijative građana Davor Brenko tvrdi da je od samog početka igra oko Delfina bila sumnjiva, ponajviše zbog prenamjene zemljišta u građevinsko. Inicijativa traži izmjenu GUP-a u području lučice, napominjući da planirani zahvati štete kvaliteti življenja. Žele jest da Grad uzme u obzir stavove gotovo 4.000 Puljana.
- Ciljevi prostornog uređenja i gradnje su "kvaliteta i ljepota izgrađenog okoliša, osobito u obalnom području, uz zaštitu užeg obalnog pojasa od građenja" te "stvaranje i održavanje dobre životne sredine koja je sociološki, funkcionalno i estetski uravnotežena, sigurna i ugodna te služi potrebama svojih korisnika".
- Javnosti su prezentirane netočne informacije u pogledu infrastrukturne opremljenosti područja. Gradonačelnik tvrdi da ta opremljenosti postoji u potpunosti, a u dokumentu koji je Grad potpisao s tvrtkom SBE piše da toga nema. Ovakav plan trajno upropaštava visokovrijedne resurse grada u jednom od najljepših područja, čije prekrasne vizure privlače posjetitelje Pule, veli Brenko.
Upozorava da je Grad, nakon završetka javne rasprave o GUP-u 2008., ogroman dio dotad negrađevinske zone u priobalju, koja je u vlasništvu tvrtke SBE, pretvorio u građevinsku zonu, čime se, tvrdi, toj tvrtki omogućuje ekstra zarada. - Nakon toga, u svim daljnjim aktivnostima Grad pogoduje SBE-u umjesto volji i interesu građana, a SBE zapošljava Jakovčićevog sina Juga kao savjetnika. Smatramo da je namjena prostora kakvu zahtijevamo u tom području prirodno, društveno i ekonomski opravdana i logična, veli Brenko.
Naglašava da Grad može prodajom ili davanjem u koncesiju zemljišta za te namjene namaknuti potrebna sredstva za inicijalno uređenje i kontinuirano održavanje cijelog tog prostora.

Izvor: www.glasistre.hr