• hr
  • en
  • de
  • it

26.11.2010. Čišćenje uvala se nastavlja

Čišćenje uvale Zaglavak na Pelješcu danas obnavljaju ronioci kluba „S - 57" iz Trstenika, klub „Bofor" iz Vignja i klub „Neretva" iz susjedne BiH iz Mostara. Također, smeće prikuplja i brodica tvrtke CIAN, a ronioci su sakupili oko 100 vreća smeća.
Kako vjetar ne bi odnio smeće, branom je pregrađena uvala Zamali, a uvala Prapratno također će biti skoro očišćena.
Brodica Lučke kapetanije Dubrovnik - Ispostave Lastovo isplovila je oko otoka s djelatnicima Parka prirode Lastovsko otočje, no nije zamijećeno neuobičajeno onečišćenje smećem. Djelatnici lokalnog komunalnog poduzeća i Parka prirode uklonili su dio smeća iz Skrivene luke i uvale Uska.
Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik - Ispostava Vela Luka obišli su akvatorij jugozapadnog dijela otoka Korčule, gdje je primijećeno onečišćenje. "EKO Blato" je očistio znatan dio smeća iz uvale Lovišća i Tri luke.
Brodica Plovputa ispostave plovnog područja Korčula obišla je akvatorij otoka Korčule i Mljeta, a brodica Ronilačkog centra „Aquatica" pretražila je akvatorij Mljeta, te u Mljetskom kanalu pronašla manju količinu otpada.
Još uvijek je na snazi radio oglas o upozorenju na plutajuće onečišćenje u Mljetskom kanalu.
U koordinaciji sa Županijskim stožerom za zaštitu i spašavanje komunalna poduzeća sakupljaju otpad na otocima i kopnu.
Jučer su brodom „Danče" Lučke kapetanije Dubrovnik prebačeni ronioci ronilačkog kluba „Dubrovnik" koji su uz pomoć ronilačkog kluba „Aquatica" i „Bofor" čistili dio podmorja uvale Trstenik i pritom sakupili oko 70 vreća smeća.
Uvala Zaglavak jučer je zagrađena branom koju su postavili brodice CIAN-a i Pomorskog servisa luke Ploče, čime je spriječeno odnošenje smeća na pučinu. Ronioci su pregledali podmorje od navedene uvale prema Žuljani te nisu pronašli ništa neuobičajeno.
Tijekom jučerašnjeg dana područje onečišćeno otpadom obišli su predstavnici Lučke kapetanije Dubrovnik s članovima Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i inspektoricom zaštite okoliša.

Izvor: www.mmpi.hr