• hr
  • en
  • de
  • it

26.03.2011. Teško će Bill Gates jahtom do Skradina

Zahtjevna rekonstrukcija Šibenskog mosta, u koju će, prema procjenama, biti investirano oko 11 milijuna kuna, neće remetiti ovogodišnju turističku sezonu. Šibenčane u to uvjerava Siniša Ptičar, voditelj radova koje izvodi zagrebačka tvrtka "Carin" s kooperantima. No, čini se da malo tko u te smirujuće i optimistične najave doista i vjeruje.
Ptičar tvrdi da će do Uskrsa biti završen jedan kolnički trak, a najkasnije do 15. lipnja i drugi te da će most biti u cijelosti, u kopnenom dijelu, prohodan za vozila, i bez semaforske regulacije koja već mjesecima otežava i usporava prometovanje mostom.

Međutim, upozorava da će tijekom sezone biti ograničen morski promet ispod ove građevine i reduciran na jedan kanal, širine sedamdeset metara, po sredini mosta, a zbog radova koji se obavljaju na stupovima i nosačima građevine, zaštiti lukova i nadlučne konstrukcije.
S obzirom da je plovidba kanjonom Krke, put Skradina i Skradinskog buka, nezaobilazna u itineraru stranih nautičara, među kojima su redovito i neka svjetski poznata imena poput Billa Gatesa, zaljubljenika u pitoreskni Skradin, čini se da će radovi na mostu ipak biti veliki hendikep za ovogodišnju šibensku turističku sezonu. Stotine brodova dnevno prometuju ispod Šibenskog mosta put Zatona, Prukljana, Skradina, Slapova Krke.
Činjenica da im se valja progurati kroz tijesni 70-metarski kanal, mnoge od njih će odvratiti od njihove redovite morske rute u ovom dijelu akvatorija, a na štetu ugostiteljsko-turističkih djelatnika u Skradinu i Nacionalnom parku Krka.

Inače, bilo je predviđeno da se do dolaska prvih ovosezonskih turista radovi u cijelosti završe, ali su rokovi, kako objašnjava Siniša Ptičar, probijeni zbog brojnih neočekivanih intervencija i širine poslova, a što je zahtijevalo doprojektiranje.

Za sezonu će biti prohodan
Rekonstrukcija drugog po veličini mosta u Hrvatskoj, dužine 390 metara, koji se gradio dvije godine, od 1964. do 1966., počela je u jesen prošle godine, a izvorno je procijenjeno da bi radovi trebali trajati godinu dana.
Međutim, zbog činjenice da je riječ o iznimno prometnoj državnoj cesti koja je posebice frekventna tijekom turističke sezone, izvođač se obvezao angažirati sve raspoložive snage kako bi posao bio obavljen do dolaska prvih ovogodišnjih turističkih lasta. Kako sada stvari stoje, najrealnije je zaključiti da će za početak sezone most biti prohodan, ali ne i u cijelosti rekonstruiran, pa je vrlo vjerojatno da će se radovi nakon isteka sezone nastaviti i u jesen ove godine.

Izvor: www.slobodnadalmacijia.hr