• hr
  • en
  • de
  • it

26.01.2011. Zaštitit će se i Zmajevo oko

U općini Rogoznica svijest o zaštiti prirode konačno se probudila. Planska zaštita, slažu se svi, do sada nije bila jamstvo da će neka vrijedna prirodna ili kulturna baština doista ostati netaknuta, pa je načelnica Sandra Jakelić osnovala i Savjet za očuvanje svekolike baštine.
Predsjednik Odbora je Ivica Perić, ujedno i predsjednik Udruge građana "Okea", kojoj je glavni cilj promicanje održivog razvoja. Općinske vlasti, inače, Prostornim planom uređenja zaštitile su prirodne fenomene kao što su Zmajevo oko, Zmajevo uho, hrid Mujicu, ruralne cjeline i staru rogozničku urbanu jezgru...
- Udruga je do sada izradila nekoliko zanimljivih projekata. Izdvojio bih školjku za fontanu ispred zgrade pošte, rad akademskog kipara Ozrena Đurića; pokrenuli smo inicijativu zaštite podmorskih jama i spilja na rogozničkom području; nastojeći očuvati tradiciju obnavljamo stare drvene kaiće, Udruga ih ima već dva. Ističem da ćemo u suradnji sa SRD-om "Gof" i dalje redovito čistiti rogozničko priobalje i podmorje - ističe Perić.
Dodaje kako je odlučeno da članovi Odbora ili Savjeta za zaštitu okoliša obilaze sve zaštićene, ali, na žalost, i ugrožene lokalitete, o čemu će detaljno izvještavati rogozničku načelnicu Sandru Jakelić. Valja istaknuti i to da je "Okea" predložila da se u druge izmjene i dopune PPU-a Općine uvrsti i zaštita minijaturnog otočića Škojica nasred rogozničke vale i minimalno 150 do 200 metara podmorskog pojasa oko otočića.


Mali galeb sa Škojica
Škojic je stanište maloga galeba (Laurus minutus), svojevrsno je odmorište rijetkoj i zaštićenoj sivoj čaplji, čak su i novopridošli kormorani na otočiću dobili svoja dva kamena.
"Okea" je motivirana i time što pod morem živi niz zaštićenih vrsta, od morskog konjića i šila do nekih rijetkih riba i organizama koji će uskoro biti i stručno istraženi.