• hr
  • en
  • de
  • it

26.01.2011. Junaci vikenda

Nakon što smo na radiovezi čuli poziv u pomoć od dvojice članova posade 14-metarske jedrilice "Nage Libre", koji su se u subotu navečer našli u pogibelji oko 22 milje južno od otoka Sveca, odmah smo stupili u kontakt s Nacionalnom središnjicom za traganje i spašavanje na moru u Rijeci i zaplovili prema brodolomcima.
Bili smo na sidrištu kod Sveca, gdje smo čekali smirivanje nevremena kako bismo krenuli u ribolov. Nismo puno dvojili, pogotovo što smo doznali da je skiper Predrag Ambreković ozlijeđen, što je dodatno otežavalo njihovu situaciju u olujnom nevremenu. Mislim da smo ih spasili od sigurne smrti - ističe to Robert Mršić, zapovjednik 25-metarske ribarice "Nebeski".
On je sa svojim kolegama Daliborom Kućanom, Josipom Jurlinom i Kazimirom Radićem zaslužio neslužbenu titulu "junaka vikenda" i nominaciju za Vjesnikovu "Plavu vrpcu", jer su riskirali vlastite živote. Po strašnom istočnom vjetru, uzburkanome moru i mrklome mraku isplovili su iz sigurnog zakloništa kako bi s jadranske pučine spasili nautičare Predraga Ambrekovića i Derka Leendersa. 
Posada "Nebeskog", ribarskog broda u vlasništvu Nebojše Stašića iz Velog Lošinja, četiri sata tukla je valove probijajući se po olujnom istočnjaku. - U pomoć je iz Visa isplovio i policijski gliser "Sveti Dujam" - kazuje nam zapovjednik Mršić i nastavlja: - No mi smo procijenili kako će imati velikih problema, pa smo im preko Kapetanije, zbog izrazito lošeg vremena, javili da se vrate, što su i učinili.
Posada je oko ponoći stigla do dvojice nautičara kojima su na poziv iz Nacionalne središnjice pritekli u pomoć i pomorci s kineskog tankera "CSK Grandeur" i turskog broda "Meganisi" koji su plovili prema Kopru i Italiji. Posada je postavila tanker dug 289 metara tako da je jedrilici osigurala zavjetrinu i brodolomcima donekle olakšala situaciju.
- More je bilo toliko uzburkano da su valovi s lakoćom prebacivali palubu tankera. U nedjelju oko 1 sat uspjeli smo baciti cimu i jedrilicu uhvatiti u tegalj, te smo negdje oko 6 ujutro uspjeli doploviti do otoka Sveca, gdje smo u zavjetrini uspjeli prebaciti skipera Ambrekovića, koji je doživio prijelom rebara, s jedrilice na naš brod, a našeg smo mornara Kazimira Radića prekrcali na jedrilicu na kojoj je ostao Belgijac Leenders.
Nastavili smo tegliti njihov oštećeni brod prema Komiži, a tijekom plovidbe smo organizirali i da nas tamo dočeka i liječnica hitne pomoći koja je nakon uplovljenja, oko 9 sati, preuzela ozlijeđenog skipera i prebacila ga na liječenje u Split - naglašava zapovjednik "Nebeskog".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr