• hr
  • en
  • de
  • it

25.08.2010. Završnica natjecanja olimpijskih klasa

Kraj kolovoza ove godine donosi nam uzbudljivu završnicu sezone, sa čak tri velika međunarodna natjecanja u olimpijskim klasama u kojima su hrvatski jedriličari dominirali protekle dvije godine.
Svjetska prvenstva za klase Finn i Laser započinju sa prvim jedrenjem od ponedjeljka 30. kolovoza, s tim da se na SP Finn jedri do subote 4. rujna, dok Laseri jedre do nedjelje 5. rujna. Na Europskom prvenstvu klase 470 jedriti će se od utorka 31. kolovoza do ponedjeljka 6. rujna.
St. Francis Yacht Club iz San Francisca u SAD-u, domaćin je ovogodišnjeg SP klase Finn - Finn Gold Cup 2010. Na startnoj listi između 75 kormilara iz 26 zemalja su i naša dva trofejna jedriličara, aktualni europski prvak Ivan Kljaković Gašpić i Marin Mišura, ovogodišnji pobjednik Hyeresa. U moru kraj Alcatraza od 20. kolovoza jedri se Svjetsko juniorsko prvenstvo - Finn Silver Cup. Naš Josip Oluijić u konkurenciji 15 juniora u završni Medal race ulazi sa četvrte pozicije, a konačni poredak znati ćemo kasno večeras.
Britanski otok Hayling ovih dana ugošćava Svjetsko prvenstvo Lasera na kojem će nastupiti 160 jedriličara iz čak 53 zemlje. Klasa Laser iznova i ponovno potvrđuje masovnost i popularnost širom svijeta. Od hrvatskih jedriličara nastupiti će aktualni europski prvak Tonći Stipanović, Daniel Mihelić, Milan Vujasinović, Ivan Taritaš, Aron Lolić i Luka Radelić. U konkurenciji 137 juniora iz 37 svjetskih zemalja, rođenih između 1990. i 1993. nastupiti će Filip Matika, Filip Jurišić, Toma Višić, Marko Pereša i Bogoslav Bugarin.
Brončani sa SP 2010. godine Šime Fantela i Igor Marenić ovih dana na pripremama u Istambulu očekuju početak Europskog prvenstva za klasu 470. Na startnoj listi u seniorskoj muškoj konkurenciji trenutno je 58 posada iz 21 zemlje. Jedina naše ženske predstavnice su Enia Ninčević i Romana Župan između 36 posada iz 20 zemalja.

Izvor: www.hjs.hr