• hr
  • en
  • de
  • it

25.01.2011. Modernizacija šibenske luke

Premijerka Kosor nedavno je označila modernizaciju šibenke luke, točnije rekonstrukciju gata Vrulje, kao jednu od desetak najvažnijih investicija, koje će u zemlji biti pokrenute u iduća tri mjeseca. To je realan rok u kojem bi mogli započeti radovi, budući da su pregovori s potencijalnim izvođačima ušli u završnu fazu.
Službene podatke o tome moguće je dobiti tek na "kapaljku", jer se pregovori vode pod budnom paskom Europske banke za obnovu i razvitak. Podsjetimo, ta banka je i odobrila kredit za modernizaciju šibenske luke u iznosu od 12 milijuna eura, na rok od 15 godina, uz poček od četiri godine i kamatnu stopu od 1,98 posto.
- Banka iz Londona je dala "zeleno svjetlo", odnosno prihvatila je bez prigovora prijedlog Lučke uprave da se krene u pregovore s najpovoljnijim ponuditeljem. Mogu vam samo kazati da će ugovor s izvođačem radova biti potpisan za dvadesetak dana. Na koncu, banka nas ovlašćuje i da potpišemo ugovor s izvođačem radova - rekao nam je Marijan Petković, ravnatelj Državne lučke uprave Šibenik. Otprije je poznato da su u završnicu utrke za 12 milijuna eura vrijedan posao modernizacije infrastrukture u luci Šibenik ušle četiri tvrtke.
Jedina tvrtka koja se samostalno natječe za taj posao je splitski Konstruktor-inženjering. Njemu konkurira njemački Strabag, koji je za partnera uzeo domaći Pomgrad. I španjolski Cyes Infrastructuras za posao u šibenskoj luci uzeo je hrvatskog partnera, tvrtku Viadukt.
Na koncu, "joint venture" model izabrale su i belgijske tvrtke Aertssen NV i Cordeel NV. Tko je od njih poslao najpovoljniju ponudu, nismo uspjeli doznati. Izvjesno je, pak, da će radovi u šibenskoj luci u konačnici biti jeftiniji od planiranih 12 milijuna eura.
- To je točno, i mogu reći da su domaće tvrtke snizile cijenu - kazao je Petković. Vrlo je moguće da se dio "ušteđenog" novca u prvoj fazi rekonstrukcije luke, utroši u drugoj još zahtjevnijoj koja će stajati oko 20 milijuna eura.


Prihvat kruzera do 260 metara
Proširenjem gata Vrulje kvalitetno će se riješiti domaći pomorski linijski promet prema otocima i međunarodni prema Italiji. Putnički brodovi koji plove na otoke šibenskog arhipelaga više ne bi polazili s mula Krke. Na gatu Vrulje omogućit će se prihvat brodova na kružnim putovanjima dužine do 260 metara. Rok za završetak radova je lipanj 2012. godine.

Petković: Terminal za 100 tisuća putnika
U drugoj fazi gradila bi se zgrada terminala za prihvat od 80 do 100 tisuća putnika godišnje. Najvjerojatnije je da će u zgradi biti neke službe, poput carine, policije, Lučke kapetanije, agenti, špediteri... Predviđeni su i ugostiteljski objekti.
- Naš plan je da se u tom dijelu otvori oko 80 novih radnih mjesta. Osim terminala, predviđena je i izgradnja garaža na dva kata, uređenje zelenih površina i novo prometno rješenje - kazao je Marijan Petković. Realizacija plana podrazumijeva i modernizaciju dijela teretne luke u Šibeniku.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr