• hr
  • en
  • de
  • it

25.01.2011. ‘Korčula’ je rak-rana bijele flote

Hvarani su se nedavno, doduše s danom zaostatka, digli na noge tražeći da "Jadrolinija" na liniju za Stari Grad više ne uvodi spori trajekt "Bol". Skupilo se bodulima puno toga u prsima, pa su odlučili udariti šakom o stol i kazati što im je na duši.
Ona neizbježna dva zrna papra dala je i lokalna SDP-ova politika, pa se po državnom brodaru pod kontrolom HDZ-a tuklo i gdje treba i gdje ne treba, a prava je istina negdje drugdje.
Naime, cijela se priča oko "Bola" ne bi pokrenula da nije bilo riječi o kroničnom problemu bijele flote - trajektu "Korčula".
Kada je taj brod upućen na remont, na liniju iz Splita prema Veloj Luci i Lastovu upućena je "Liburnija", a "Lastovo" je trebalo ploviti prema Visu.
No, i taj je trajekt završio u doku u škveru u Kraljevici, jer mu se otvorila buža u lamarinu samo nekoliko dana nakon povratka s remonta, pa ga je trebalo hitno vratiti meštrima.
Prugu prema Visu tada je preuzeo Hvaranima omiljeni "Petar Hektorović", a njima su nakratko dali "Bol".
I tu se sve zakuhalo, a nije ni trebalo, jer je problem znatno veći, a to je odluka nadležnih da se "Jadrolinija" u minuloj obnovi flote osloni i na kupnju brodova u Grčkoj.
Trajekti izgrađeni u toj zemlji u pravilu su se pokazali nepouzdani za naše more, a da za to još nitko nije odgovarao.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr