• hr
  • en
  • de
  • it

24.11.2010. Cres: Iz mora izvučen torpedo

U utorak je s morskog dna ispred pristaništa u Belom na otoku Cresu izvučen torpedo i dopremljen u Rijeku, kao najnoviji eksponat izložbe «Riječki Torpedo», što će biti svečano otvorena u petak u Muzeju Grada Rijeke.
Torpedo su s dubine od trideset metara izvukli ronioci Specijalne jedinice policije Rijeka «Ajkule», pomoću posebnog «padobrana» za podizanje tereta. Cijela je akcija protekla besprijekorno.
Ronioci Ivan Jambor i Tomislav Jurica uspjeli su, unatoč velikoj dubini, u svega nešto više od deset minuta na morsko dno prebaciti cijelu gomilu opreme i privezati je na torpedo koji je zatim, skupa s «padobranom» napunjenim zrakom doslovce izletio na morsku površinu.
Zapovjednik ribarskog broda «Golovik» kojim je torpedo dopremljen u Rijeku, Damir Uhač i treći član policijske ronilačke ekipe Goran Hoppe potom su ga barkom polako dovukli pod sam brod, da bi, uz pomoć dizalice i članova posade, već za nekoliko trenutaka ubojito pomorsko oružje ležalo na palubi. Iako je pronađeno bez eksplozivne bojeve glave, to ga, prema riječima Gorana Pernjeka, stručnog suradnika Muzeja grada Rijeke, ne čini bezopasnim.
- Kod vađenja torpeda što su desetljećima bili na morskom dnu osim same bojeve može eksplodirati i spremnik zraka u kojemu je tlak od dvjesto atmosfera, kazao je Pernjek, koji je zajedno s inženjerom Safetom Paštrakajem odmah počeo s pregledom izvađenog torpeda, posve obraslog raznim morskim organizmima.
Utvrdili su da je najvjerojatnije riječ o avionskom torpedu, ali mu zbog obraštaja nije bilo moguće utvrditi mjesto proizvodnje i starost.
- Torpedo je kalibra 450 milimetara, dug nešto manje od pet metara, no prava duljina mu je, s bojevom glavom, bila oko pet i pol metara. Po obliku i načinu izrade riječ je o vrlo starom torpedu, iz drugog svjetskog rata ili vjerojatno još starijem.
Torpedo ispred Belog izvađen je nakon dojave građana koji su ga pronašli tijekom ronjenja, a vjeruje se da je tamo dospio s druge lokacije, najvjerojatnije u mreži nekog koćara koji ga je bacio natrag u more. Ronioc Specijalne jedinice policije Goran Hoppe ističe da je riječ o neodgovornom i opasnom postupku te pozvao građane da svaki put kada u moru uoče predmet za koji sumnjaju da je eksplozivna naprava odmah obavijeste policiju te da ga ni u kom slučaju ne diraju ili premještaju.

Izvor: www.glasistre.hr