• hr
  • en
  • de
  • it

24.09.2010. Ribar se spasio s tonuće ribarice

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru zaprimila je u četvrtak u 3 sata dojavu da 14 metarska ribarica 44 RC (luke upisa Rabac) tone na području Kvarnera između hridi Galijola i rta Marlera. Na brodu se u trenutku havarije nalazio samo zapovjednik Alen Privrat (27), izvijestila je glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Ribarica je tonula na oko 3 milje od obale, a Privrat se spasio tako što je obukao ronilačko odijelo i doplivao do obale u uvali Kuje u Ližnjanu.
- Obukao sam odijelo. Punim gasom usmjerio sam brod prema obali, i kad sam vidio da tone skočio sam u more. Doplivao sam do križa na obali kod Ližnjana. Tamo me dočekao prijatelj, rekao nam je ukratko još uvijek vidno izmoreni ribar Alen Privrat. Privrat na sreću nije ozlijeđen, odnosno zadobio je tek nekoliko natuklina i ogrebotina.
Središnjica je dojavu zaprimila od ribara Danijela Milevoja kojeg je Privrat obavijestio da tone. No, nakon toga došlo je do prekida komunikacije između njih dvoje pa nije bila poznata pozicija brodice. Po dojavi Središnjica je zatražila da se putem obalne radio postaje Rijeka radio emitira poziv u pomoć. U akciju traganja i spašavanja uključio se ribarski brod "Sandra" i brodica Lučke kapetanije Pula. Također, Središnjica je stavila u pripravnost i helikopter Obalne straže za pretraživanje iz zraka za nestalim brodolomcem. U 4.35 sati ribar Milevoj javio je da je brodolomac sam neozlijeđen doplivao do obale, stoji u dopisu kojeg potpisuje glasnogovornica Halužan.
Do potonuća je navodno došlo uslijed prodora mora, a brodska kaljužna pumpa nije bila u mogućnosti izbacivati vodu. U trenutku potonuća na ribarici se nalazilo oko 800 litara dizelskog goriva. Na mjestu nesreće nalazi se brodica Lučke kapetanije Pula koja će pratiti situaciju, no zasad nema onečišćenja mora.
- Onečišćenja nema i to je za sada najbitnije. Mogu vam reći da sam i razgovarao sa zapovjednikom ribarice, rekao nam je ukratko načelnik odjela za upravljanje i nadzor pomorskog prometa te poslove traganja i spašavanja kapetan Lucio Toffetti.

Izvor: www.glasistre.hr