• hr
  • en
  • de
  • it

24.09.2010. Kontinent pliva, Jadran uživa

Dok se dobar dio unutrašnjosti bori s nezapamćenim poplavama, na obali ljeto ne posustaje: sunčano je, ljudi se i dalje kupaju, nema pretjeranih gužvi, atmosfera je, po mišljenju mnogih, ljepša nego tijekom ljetnih mjeseci. U većini jadranskih odredišta posezona je barem na lanjskoj razini, u mnogima i bolja od rujna 2009.
Na sunčanijem jugu, gdje je kupališna sezona i dalje u punom jeku, bolji su i rezultati, pa nam je Davor Glavina, direktor Turističke zajednice Makarske, otkrio da je na njegovu području trenutačno oko 2100 gostiju, uglavnom u hotelima. Privatni smještaj ipak se gasi: usprkos lijepom vremenu, privatni apartmani u Makarskoj uspijevaju privući tek stotinjak gostiju.
´Cijela je Makarska rivijera pošteđena kiša i posezona nam je pet posto bolja od lanjske, a pretpostavljam da će se tih pet posto više noćenja zadržati i na godišnjoj razini´, kaže Davor Glavina, dodavši da na Makarskoj rivijeri trenutačno najviše borave gosti iz zapadnih europskih zemalja.
Na krajnjem jugu države također uživaju u obilju sunca i kupanja i nema naznaka da će ljeto završiti. Tako barem tvrdi Vlado Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.
´Imamo mnogo gostiju u hotelima, zadovoljan sam popunjenošću za ovo doba godine. Rujan će sigurno biti odličan, a vrlo lako bi se moglo dogoditi da se dobar rezultat produlji i na listopad. Na razini županije trenutačno imamo desetak posto više gostiju nego lani, a prevladavaju Britanci, Nijemci, Francuzi, Španjolci, Japanci i Turci´, naglasio je Vlado Bakić.
Većih kiša i nevremena ostalo je pošteđeno i zadarsko područje. Frane Skoblar, direktor zadarskog Turisthotela, jedne od najjačih tvrtki srednje Dalmacije, također ističe da im je rujan bolji od prošlogodišnjega. Kampovi sezonu završavaju s dva posto više noćenja u odnosu na 2009., apartmani s minus jedan posto, no Skoblar naglašava da su u Turisthotelu zadovoljni, jer ne gledaju sve kroz prizmu dolazaka i noćenja.
´Nama je jedino lipanj podbacio, ostali su mjeseci bili kvalitetni. Pogotovo nas raduje financijska strana priče, jer znamo kako je ove godine bilo teško doći do gosta´, navodi prvi čovjek Turisthotela.
Za razliku od sunčanog juga, sjeverniji su predjeli Jadrana ipak osjetili moć jesenskih kiša. Nešto je više kiše bilo u Istri nego na Kvarneru, no zanimljivo je da se loše vrijeme nije odrazilo na posjet.
Darko Ivić, direktor prodaje porečke Plave lagune, ističe da nisu imali otkazivanja rezervacija. Ne može, međutim, procijeniti jesu li individualni putnici, vikendaši i izletnici, iz obližnjih zemalja zbog lošeg vremena odgađali put prema Istri.
I Plava laguna, dakle, ima dobru posezonu. Ivić kaže da imaju jedan posto više noćenja nego lani, a i da je i rujan 2009. bio jako dobar. Nažalost, sve zamire već početkom listopada.
´Ovaj vikend počinjemo zatvarati pojedine hotelske objekte, a sljedeći gotovo sve preostale. Do sredine listopada radit će tri hotela, a nakon toga samo jedan, Parentium. Većina naših objekata, naime, napravljena je za sezonsko poslovanje´, objašnjava sugovornik razloge sezonalnosti, ranog zatvaranja središnjih istarskih hotela.
Vrijeme, srećom, nije naškodilo ni radu Nacionalnog parka Plitvička jezera, daleko najizdašnijeg turističkog pogona kontinentalne Hrvatske.
´S 20. rujnom Park je posjetilo četiri posto više turista nego lani, a posezona bi mogla biti najmanje na razini 2009´, procjenjuje Vlatka Ružić, glasnogovornica Nacionalnog parka.
U rujna 2009. Hrvatsku je posjetilo 1.162.170 turista, od čega je 93 posto bilo stranih, koji su ostvarili 6.069.366 noćenja. Trećinu svih noćenja, 32 posto, ostvarili su Nijemci, a prema strukturi slijedili su Austrijanci, Česi, Slovenci, Poljaci i Talijani. Domaći su turisti i dalje bili u debeloj defenzivi, a što se, nažalost, nastavilo i cijele ove godine. Domaćih je turista, dakle, u odnosu na rujan 2008. bilo čak 20 posto manje.

Izvor: www.vjesnik.hr