• hr
  • en
  • de
  • it

24.02.2011. Otvoreno pismo UPH gospodinu ministru Popijaču

Štovani gospodine ministre,
Udruga pomoraca Hrvatske Vam se javno obraća u ime svojih članova, 30000 hrvatskih pomoraca i 200000 hrvatskih ribara i svih članova njihovih obitelji, te svih ostalih građana Republike Hrvatske koji žive uz more i rade na moru i znaju i razumiju što je rad na moru.
Tražimo od Vas, gospodine ministre, da poslušate glas razuma i savjet pomorske struke i našeg resornog ministarstva MMPI-a i da prihvatite izmjene Pomorskog zakonika, vezano za beneficirani staž za pomorce.
Također, tražimo od Vas, kao resornog ministra Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, da donesete konačan administrativni propis koji bi omogućio pomorcima kao samostalnim platišama doprinosa za mirovinsko osiguranje, da mogu dodatno uplaćivati iznos za beneficirani radni staž. Upravo taj pravilnik trebao bi usvojiti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, dakle Vi gospodine ministre, te tako omogućiti poštivanje i provedbu Zakona.

Ne smijete nikako zaboraviti, da su izmjene Pomorskog zakonika za primjenu beneficiranog staža za pomorce, političko obećanje da će isto biti realizirano u mandatu ove aktualne Vlade, a potpisano je u koalicijskom sporazumu, kojeg je sklopio bivši premijer Ivo Sanader, a onda naslijedila Jadranka Kosor kao temelj opstojnosti Vlade, kojoj ste i Vi član.
Podsjećamo Vas, da Hrvatska već više od 10 godina ima Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem koji se ne primjenjuje, jer nikada nisu usvojeni provedbeni akti.
Vaša Vlada RH je sama naručila i platila izradu elaborata o opravdanosti uvođenja beneficiranog staža za pomorce, koje su napravili vaši prethodnici, te ga onda kao takvoga konačno i poštujte i prihvatite, ne samo zbog nas hrvatskih pomoraca i ribara, nego i zbog Vaše osobne vjerodostojnosti, vjerodostojnosti vašeg ministarstva, te vjerodostojnosti Vlade RH kojoj pripadate.
Udruga pomoraca Hrvatske je pristala na ponuđeni zakonski prijedlog beneficiranog staža za pomorce, po prijedlogu izmjena i dopuna Pomorskog zakonika, koji bi trebao omogućiti da svaki pomorac za 12 mjeseci boravka na brodu ima 15 mjeseci staža, te ima pravo na mirovinu sa navršenih 60 godina sa 15 godina radnog staža na brodu registriranih u sustavu mirovinskog osiguranja, premda nismo zadovoljni zakonskim prijedlogom koji nije realan svjetskom pomorskom tržištu rada. Ali kompromis je jedino mudro rješenje i potreban i u ovom slučaju kao temelj za budućnost hrvatskih pomoraca i ribara.
Pomorci moraju kontinuirano dokazivati stalnu fizičku i psihičku spremnost za obavljanje poslova na brodu, koja se utvrđuje zdravstvenim pregledima.
Prema službenim statistikama MMPI-a oko 70 posto pomoraca starijih od 55 godina više ne može dobiti zdravstvenu svjedodžbu potrebnu za produženje pomorske knjižice, pa stoga više ne mogu ploviti i zarađivati, te tako postaju socijalni problem za RH. Isto se na kraju mora negativno odraziti i na Državni proračun RH zbog dodatnih izdvajanja u socijali, pa je krajnji rezultat upravo obrnut od onoga što je intencija Programa gospodarskog oporavka hrvatske Vlade.

Umjesto dodatnih proračunskih prihoda, stvaraju se troškovi i nezadovoljni ljudi u zemlji koja se voli pohvaliti epitetom pomorske zemlje. Hrvatska tradicija tu jest neupitna, jednako kao što je neupitno da pomoračka zanimanja imaju značajan udio u ukupnom broju zaposlenih u RH.

Međutim, moramo dopustiti hrvatskim pomorcima i da doplate radni staž retroaktivno do 15-e godine radnog staža, jer time dajemo šansu kolegama-pomorcima koji imaju vrlo malo vremena do pune pomorske mirovine da "podebljaju" godine svog staža i približe se zahtjevima ovog prijedloga zakona. S time bi i HZZO i HZMO dobili novu injekciju svježeg novca, a time i manje direktnog novčanog izdvajanja za iste iz Državnog proračuna RH.
Također je vrlo bitno, da se definira što sve ulazi u ovih minimum 15 godine radnog staža za pomorce. Da li ulaze samo dani provedeni na brodu za koje su plaćeni izdaci za zdravstveno i mirovinsko osiguranje pod obaveznim osiguranjem ili i oni dani za koje su plaćeni izdaci za zdravstveno i mirovinsko osiguranje pod produženim osiguranjem?
Ne smijemo zaboraviti i hrvatske pomorce koji već imaju radni staž zarađen po drugim osnovama u nekim drugim zanimanjima na kopnu prije ili poslije pomorske karijere, te hrvatske pomorce bivše branitelje, koji su nakon obavljene dužnosti prema svojoj domovini, otišli na more i postali pomorci.
Europska unija itekako poznaje i primjenjuje beneficirani staž za pomorce, kojeg je i Hrvatska zakonski riješila, ali nažalost samo na papiru.
Ako Hrvatska doista želi ući u Europsku uniju, onda bi trebala prihvatiti bolje zakonske norme iz radnog prava koje postoje u EU. Beneficirani staž za pomorce je nužan i apsolutno opravdan i treba ga uvesti što prije.
Poštovani gospodine ministre Popijač, tražimo od Vas da što žurnije potpišete u ime RH i omogućite ratificiranje Međunarodne konvencije o radnim pravima pomoraca ILO 186, te u sinkroniziranom i partnerskom odnosu sa MMPI-om uskladite zakonodavstvo RH na temelju istih i započnete sa primjenom kroz novi Zakon o radu i dopune Pomorskog zakonika. Smatramo da ćete s tim činom zaštititi sve hrvatske pomorce i ribare sa najvišim standardima kakvi postoje i kakvim su zaštićeni i naši kolege u EU.
Sa ovim ćete dokazati nama hrvatskim pomorcima i ribarima, svojim građanima, da Vaša osobna nastojanja da približite našu Republike Hrvatsku EU, nisu samo deklarativna.
Ne dijelite građane Republike Hrvatske po zakonskim pravima koje mogu upražnjavati na građane koji rade na kopnu i građane koji radu na moru. Mi smo svi jednaki građani Republike Hrvatske i po obvezama i po pravima sukladno Ustavu Republike Hrvatske!
Želimo Vam od srca da se svaki put, kada stupite osobno na neki obalni linijski brod koji plovi na našem Jadranskom moru, sjetite svih nas hrvatskih pomoraca i ribara koji svoj kruh zarađuju na dubokom plavom moru. Nadam se da ćete onda razumjeti zašto Vas molimo da nas poslušate!

Mirno Vam more!

Udruga pomoraca Hrvatske - UPH
http://www.pomorac.net/