• hr
  • en
  • de
  • it

24.01.2011. Pomorci i popis stanovništva?

Štovani gospodine ministre,

Uoči popisa stanovništva Republike Hrvatske od 01.04. - 28.04.2011, a na temelju ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ 2011. GODINE

U ime svih pomoraca Hrvatske koji svoj kruh zarađuju u međunarodnoj plovidbi na domaćim i stranim brodarskim kompanijama, molimo Vas da uspostavite hitan sastanak sa ostalim članovima Vlade RH i ostalim tijelima Državne uprave zaduženim za provedbu ovog popisa stanovništva, te donesete zakonsku dopunu ili odredbu koja bi objasnila i naputila sve administrativne službe RH na koji način bi hrvatski pomorci ispunili ovu zakonsku obvezu, a koji se u trenutku popisa zateknu na svojim radnim mjestima, na brodovima širom Svijeta.

Naime, postoji velika vjerojatnost da bi hrvatski pomorci u međunarodnoj plovidbi na domaćim i stranim brodarskim kompanijama bili zakonski zakinuti i u nepovoljnom položaju sa ostalim hrvatskim građanima, zbog nemogućnosti sudjelovanja u popisu stanovništva, a pod prijetnjom zakonskim novčanim kaznama. Vjerojatnost da će, mogućne zakonske novčane kazne, upravo se naplatiti većinom od hrvatskih pomoraca, je nažalost vrlo velika.

Također, podsjećamo Vas da hrvatski pomorci u međunarodnoj plovidbi na stranim brodarskim kompanijama i pod stranim zastavama, nemaju nikakvu mogućnost sudjelovati na lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj, dok su na svojim radnim mjestima, tj. na brodovima svjetskih mora.
Gospodine ministre Kalmeta, molimo Vas da ovaj zahtjev nas hrvatskih pomoraca, za koje ste Vi po ministarskom resoru i zakonski odgovorni, a za ove naše vrlo aktualne probleme, shvatite ozbiljno i žurno, jer još ima vremena do početka RH popisa stanovništva 2011 i svih budućih popisa stanovništva i lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, te da se ova građanska nepravda ispravi konačnim pravnim zakonskim rješenjima sukladna tradiciji država EU-a.

Hrvatski pomorci i članovi njihovih obitelji su veliko i značajno izborno tijelo u Republici Hrvatskoj, sa stotinama tisuća članova i potencijalnih birača, te ovakva nepopularna i nepromišljena zakonska rješenja, pored brojnih ostalih, a koja nas marginaliziraju i omalovažavaju u mnogim segmentima građanskog života u Republici Hrvatskoj, po našem skromnom sudu, u najmanju ruku bi bila prihvaćena sa velikim neodobravanjem tog dijela biračkog tijela, kako kod nas u zemlji tako i u bilo kojoj demokratskoj i pomorski orijentiranoj državi.

S nadom da će te naš zahtjev hitro razmotriti i donijeti konačna pravična zakonska rješenja, sukladna Ustavu RH i zakonskoj tradiciji i naputcima EU-a, za sve naše gore navedene zahtjeve,

Mirno more!

Udruga pomoraca Hrvatske - UPH