• hr
  • en
  • de
  • it

23.11.2010. Otpad stigao i do Korčule

Nakon Trstenika i okolnog dijela pelješke obale - zasutih ogromnim količinama smeća, opasnog bolničkog otpada i životinjskih strvina - nakupine nanesene snažnog nevremena iz Mljetskog kanala, za koje se sumnja da su stigle iz Albanije, šire se i ka ostalim poluotočnim mjestima.
Načelnik općine Orebić Tomislav Jurjević, koji je u ponedjeljak obišao najproblematičnije - trstensko područje, gdje je smećem i strvinama dupina, divljih svinja i pasa zatrpana jedna od najljepših jadranskih plaža, kaže da „ovo na žalost nije jedini onečišćeni dio, jer su prema informacijama koje dobiva, otpadom zasuti i ostali dijelovi Pelješca - prema Vignju i Kućištu, a djelimice i Orebić".
U ponedjeljak je ipak, najgore bilo u trstenskoj vali, te obližnjoj na poluotočiću Zaglavak, gdje plaže doslovce više nisu mogle „primati" smeće što ga s mora nanosi južina.
Osim policije, koja je uranila zbog očevida i čije se izvješće očekuje, potvrđuje glasnogpovornica PU dubrovačko - neretvanske Marija Gjenero, u Trstenik su stigli i resorni inspektori,a načelnik općinskog područja kojemu administrativno pripada ovo pelješko mjesto, zagledan u plutajuće lešine, komentira da „u životu nije vidio ovakav incident i ovolike količine smeća".
Konstatira kako se „dogodila elementarna nepogoda" i obećava da će Općina na čijem je čelu „dat sve od sebe da se riješi problem, prema preciznim uputama o postupanju u ovakvim slučajevima."
Čišćenje počinje čim to dopuste vremenski uvjeti, najkasnije u utorak, a s obzirom na razmjere ove eko katastrofe, jasno je da lokalna samouprava posao ne može odraditi sama, pa su u pomoć pozvani Županija dubrovačko-neretvanska i resorno Ministarstvo zaštite okoliša.
-Veterinarske službe dat će upute kako postupit, a ono što je u mogućnosti i nadležnosti lokalne samouprave i komunalnog poduzeća „Bilan", napravit ćemo. Komunalni djelatnici, o čijoj sigiurnosti također treba voditi računa, s obzirom da ovdje ima i šprica, opasnog bolničkog otpada, po dobivanju preciznih uputa mjerodavnih, počet će čišćenje - izjavio je u ponedjeljak Jurjević, nakon što je obišao cijeli teren, spomenuvši da se dio smeća, poput ambalaže, već uklanja.
- Ovo je užas, mještani su zgroženi i zatečeni. Treba nam pomoć - kaže poglavar Trstenika Zoran Primorac, komentirajući kako „smeće treba ukloniti što prije, a vremenski uvjeti, snažni jugo i kiša, to otežavaju".
Mjesni lučki kapetan Ivo Cibilić, koji je na zahtjev dubrovačke Lučke kapetanije u ponedjeljak ujutro, o stanju na terenu već adresirao izvješće iz Trstenika, za izjave upućuje na v.d. dubrovačkog lučkog kapetana Nikolu Beusana, koji je već potvrdio da su pelješke obale zasute anorganskijm otpadom i životinjskim lešinama.

112 upozorava: Ne dirajte ništa!
Zbog velikog onečišćenja mora u Mljetskom kanalu plastičnim i drvenim otpadom, te plutajućim lešinama životinja, molimo građane da ne diraju navedeni otpad te se ne upuštaju u samostalno čišćenje istog zbog mogućeg utjecaja na zdravlje, stoji u priopćenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Sanaciju otpada izvršit će ovlaštena tvrtka za poslove sanitarne zaštite i zaštite okoliša.

Župan Dobroslavić: Plutajuće smeće i lešine ne škode flori i fauni
Goleme količine komunalnog otpada, plastične ambalaže i životinjskih strvina kojima je naplavljen Mljetski kanal ne predstavljaju neposrednu opasnost za floru i faunu poluotoka Pelješca, već se radi o zagađenju na plažama za čije su uklanjanje zadužene lokalne općine.
- U kontaktu s načelnicima Stona i Orebića informiran sam kako su akcije čišćenja već pokrenute, te je zatražena potpora županije i države - izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u ponedjeljak u povodu ekološkog incidenta u priobalju Pelješca i akvatoriju otoka Mljeta.
Potvrdio je da će županijski eko-brod isploviti prema ugroženim područjima čim vremenske prilike to dopuste, iako smatra da neće mnogo pomoći u raščišćavanju akvatorija:
- Još ne znamo kolika je površina prekrivena otpadom, a intervenciju otežava i prostorna rapršenost smeća - kazao je Dobroslavić.
Potvrdio je kako je Dubrovačko-neretvanska županija o onečišćenju Mljetskog kanala izvijestila je Ministarstvo vanjskih poslova o naplavinama otpada koje su se, nošene južinom, iz Albanije i drugih mediteranskih država, nagomilale u Mljetskom akvatoriju:
- Države Jadransko-jonske inicijative trebaju utvrditi kako je tolika količina otpada dospjela u hrvatski dio Jadrana i učiniti sve da se to ne ponovi - zaključio je župan.

Prijeti li zaraza?
Iako plutajuće lešine, kao i špricevi, te opasni bolnički otpad uznemitravaju tamošnje žitelje, opasnosti od zaraze, smatra Tomislav Jurjević, - nema.
Nije toliko katastrofično po zdravlje ljudi, poput naftnog onečišćenja, a tih nekoliko lešina, po naputku veterinarske inspekcije uklonit će se - smiruje tamošnji načelnik.

Otpad doplutao i do Korčule
Ni Korčula nije ostala pošteđena od morskog smeća kojeg su struje,pretpostavlja se, donijele iz pravca Albanije i Crne Gore.
Služba lučkog redarstva pri KTD Hober, ima pune ruke posla, a najviše smeća bilo je u gradskoj lučici.


Lučka kapetanija Dubrovnik: Otpad je s kopna!
Nakupine otpada, što ga je jako jugo nanijelo u akvatorij Trstenika, te uvala Zaglavak i dingački Škoj - su s kopna! - izjavio je v.d. dubrovačkog lučkog kapetana Nikola Beusan, dodavši kako je „neki deponij s kopna zahvatio fortuno, a otpad je nošen strujama izbačen na naše područje."
- Na etiketama boca se vidi da su natpisi na albanskom i talijanskom jeziku. Iz kojih zemalja je otpad teško je sada međutim, utvrditi, jer struje u Jadransko more ulaze iz Otranta, desnom stranom prolaze uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu, granajući se prema sjeveru i Italiji - kaže, podsijećajući da je u gomili smeća dio nerazgradivih materijala - plastična ambalaža, staklene boce - potom, granje manje opasno za eko sustav, te uginule životinje.
- Nanosi smeća su uobičajna pojava nakon svakog šiloka, ali nikada u ovako ogromnim količinama - zaključuje Beusan, napominjući da je na terenu inspektorica zaštite okoliša Nives Lozina, te da jedinice lokalne samouprave počinju čišćenje, u kojem će im pomoći i splitska Eko udruga.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr