• hr
  • en
  • de
  • it

21.04.2011. Želimo pontone, a ne bove

Vlasnici barki na Batali pokrenuli su potpisivanje peticije kojom se protive postavljanju bova za vezivanje barki u dnu Gruškog zaljeva.

Oni traže izgradnju vezova na betonskim stupovima ili na pontonu. Već u prvih nekoliko dana skupljeno je više od 400 potpisa, a nakon Uskrsa planira se zatražiti primanje kod dubrovačkoga gradonačelnika Andra Vlahušića, kaže Nikša Bijač, tajnik Pomorskoga športskog ribarskog društva Batala.
- U sklopu rješenja budućeg izgleda i namjene Gruškog zaljeva, prema informacijama koje imamo, u planu je postavljanje bova za vezivanje barki domicilnog stanovništva. Navodno postoje otpori izgradnji "čvrstih", betonskih objekata, ali i postavljanju pontona, no mi smatramo da bove nikako nisu dobro rješenje - kaže Bijač i napominje kako je više dosadašnjih planova predviđalo objekte za vezivanje između 500 i 530 barki, a hoće li oni biti betonski ili pontonski, manje je važno.

- Još prije tridesetak godina projekt izgradnje vezova u dnu Gruškog zaljeva bio je skoro gotova stvar, čak su se obavljala i istraživanja morskog dna za potrebe izgradnje stupova. No onda se sve iskompliciralo, došao je Domovinski rat i od svega nije bilo ništa - prisjeća se predsjednik Društva Batala Davor Dabrović.

- Odlučili smo reagirati, kako se ne bi dogodilo da zakasnimo i neki plan prođe, a da se ne izjasnimo o ovome - kaže Dabrović. Potpisi se skupljaju svakog dana od 8 do 10 i od 16 do 18 sati na istezalištu barki na Batali.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr